c S

Češki socialdemokrati privolili v koalicijo

18.06.2018 05:49 Praga, 15. junija (STA) - Na Češkem so osem mesecev po parlamentarnih volitvah korak bliže oblikovanju levosredinske koalicije. Kot je danes po seji predsedstva stranke sporočil prvi mož čeških socialdemokratov (ČSSD) Jan Hamaček je 58,53 odstotka članov stranke privolilo v zavezništvo s populistično stranko Ano Andreja Babiša.

40,2 odstotka jih je bilo proti. Glasovanja se je udeležilo 65 odstotkov članov stranke, poroča češka tiskovna agencija ČTK.

Socialdemokrati naj bi v novi vladi dobili pet ministrskih mest. Največ pogajanj naj bi bilo glede zunanjega ministra, ker predsednik Miloš Zeman ne podpira socialdemokratskega kandidata za položaj, evropskega poslanca Miroslava Pocheja.

Podporo novi vladi so že napovedali češki komunisti, ki sicer ne bodo del koalicije. Vse tri stranke naj bi skupaj imele v parlamentu 108 od 200 sedežev.

Populistična liberalna stranka Ano je lani oktobra zmagala na parlamentarnih volitvah, a potencialni koalicijski partnerji so nato zavračali sodelovanje zaradi kazenskih obtožb na račun Babiša v povezavi z domnevno zlorabo subvencij EU.