c S

Bela hiša pod udarom zaradi nečloveške politike odvzemanja otrok prosilcem za azil

18.06.2018 06:48 Washington, 15. junija (STA) - Bela hiša se pod vodstvom Donalda Trumpa sooča s številnimi škandali, zadnje dni pa vse bolj prihaja v ospredje škandal odvzemanja otrok prosilcem za azil, ki je celo večerne komike prepričal, da je vrag vzel šalo in izlivajo svoje ogorčenje. Bela hiša za svoja dejanja krivdo vali na opozicijske demokrate.

Največ ogorčenja je v četrtek s sklicevanjem na sveto pismo izzval ameriški pravosodni minister Jeff Sessions, ki je aprila uvedel politiko ničelne tolerance za nezakonite prestope meje in napovedal, da bodo staršem, ki prihajajo z mladoletnimi otroci te otroke odvzeli, starše pa obravnavali kot kriminalce.

Ne glede na to, če prihajajo v strahu za lastno življenje, kajti Sessions je beg pred nasiljem v družini in nasiljem uličnih tolp črtal s seznama utemeljenih razlogov za podelitev azila v ZDA. Dejal je, da je to težava držav, iz katerih ljudje bežijo.

Največ ogorčenja je sprožil, ker se je pri prodajanju svoje politike v času, ko Bela hiša odgovornost zanjo vali na demokrate, trkal po prsih in citiral sveto pismo in dejal, da tam piše, da je upoštevanje zakonodaje božja volja oziroma ukaz.

V četrtek je prvič glasno počilo v sobi za novinarske konference Bele hiše, kjer je Trumpova tiskovna predstavnica Sarah Sanders potrdila, da je uveljavljanje zakonodaje neke države zelo svetopisemska zadeva, zavračala odgovor na vprašanje, ali se ji zdi odvzemanje otrok staršem pod lažno pretvezo, da jih peljejo v kopalnice, moralno dejanje in hladnokrvno naprtila odgovornost za to demokratom, ker nočejo sprejeti Trumpovega zidu.

Enemu od dopisnikov je prekipelo in se je zapletel v dolg, ogorčen monolog, katerega bistvo je bilo, da laži, zavajanja in neumnosti več ni mogoče prenašati. Takšnega izpada doslej tam še ni bilo.

Kongresni republikanci, ki se pred novembrskimi volitvami zelo bojijo Trumpove baze, da jih je kolega senator iz Tenneesseeja Bob Corker obtožil ustvarjanja kulta osebnosti, so pri vprašanju otrok le našli nekaj zadrege.

Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je dejal, da noče, da bi otroke ločevali od staršev. Senator iz Oklahome James Lankford je v četrtek tvitnil prošnjo Beli hiši, naj ne ločuje družin, kongresnik iz Kansasa Kevin Yoder pa se je spomnil, da ima dve majhni hčerki in si ne more niti predstavljati, da bi ju kdo prisilno ločil od njega.

Ryan je podobno kot Bela hiša sicer ugotovil, da so krivi demokrati, ker trenutna zakonodaja ne dovoljuje, da bi bili otroci zaprti za dlje časa. Sessions se je odločil starše zapreti in nastala je težava, kaj storiti z otroci.

Trumpova vlada jih je skoraj 1500 naselila v zapuščeno poslopje veletrgovine Wallmart v Teksasu, kjer so razmere za življenje in bivanje dobre, vendar otroka verjetno bolj zanima, kje so starši. Prisilne ločitve jih bodo po mnenju otroških psihologov zaznamovale za vse življenje.

Trumpovi razmišljajo tudi, da bodo po vojaških baza postavljali šotorska mesta, ker se kot kaže politiki ločevanja otrok od staršev ne mislijo odpovedati.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je Trumpovo politiko ločevanja otrok od staršev opredelila kot barbarsko in zahtevala, da se preneha skupaj s sprenevedanjem, da gre za krivdo demokratov. "Trump lahko to konča v trenutku," je dejala.

Oglasili so se tudi katoliški škofje v ZDA. "Ločevanje majhnih otrok od mater ni odgovor in je nemoralno," je sporočil predsednik škofovske konference ZDA, kardinal Daniel DiNardo. To kardinalovo sporočilo je potem Sessionsa pripravilo do tega, da je svojo politiko utemeljeval s citatom iz svetega pisma.

Pred prihodom Trumpa in Sessionsa so ameriške oblasti otroke pustile pri starših, ki so nezakonito prestopili mejo, vendar niso bili obtoženi ali krivi nobenega drugega zločina. Pri tem sicer sploh ne gre za nezakonite pristope, ampak gre za ljudi, ki se prijavijo pri oblasteh in prosijo za azil ali status begunca. Trumpova vlada zapira vse po vrsti.