c S

Nekdanji šef Trumpove kampanje Manaforta v zapor zaradi vplivanja na priče

18.06.2018 06:48 Washington, 15. junija (STA) - Ameriška zvezna sodnica Amy Berman Jackson je ugodila prošnji tožilstva in nekdanjemu šefu predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu zaradi vplivanja na priče odpravila varščino ter ga poslala v zapor do konca sodnega procesa, ki ga čaka zaradi nezakonitih aktivnosti glede lobiranja za Ruse v Ukrajini in ZDA.

Donald Trump je v naključnem klepetu z novinarji zavrnil, da bi imel Manafort kaj z njegovo kampanjo, čeprav jo je vodil od junija do avgusta 2016, ko ga je Trump odpustil zaradi škandala, ki je nastajal zaradi Manafortovih preteklih lobističnih dejavnosti v korist proruskih sil v Ukrajini.

69-letnega Manaforta je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, čeprav je za zdaj pred dvema sodiščema obtožen le kršenja zakonodaje glede lobiranja in finančnega kriminala. Doslej je bil od oktobra lani na prostosti oziroma v hišnem priporu po plačilu varščine.

Vmes je poskušal vplivati na dve priči v postopku proti njemu in obe priči sta o tem obvestili tožilce in ti so od sodnice zahtevali, naj ga zapre ali mu kako drugače onemogoči podobne dejavnosti. Sodnica se je odločila za najbolj enostavno pot in Manaforta poslala za zapahe.

Manafort je skušal dve priči v postopku prepričati, naj preiskovalcem zatrdita, da je njegova lobistična kampanja za proruske sile in nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča potekala le v Evropi in ne tudi v ZDA. Tam je Manafort lobiral nekdanje in ugledne evropske politike iz tako imenovane habsburške skupine.

Tožilci imajo dokaze, da je to počel tudi v ZDA in ga lahko preganjajo, ker se ni ustrezno registriral. Začetek sodnega procesa proti Manafortu v Washingtonu je razpisan za 17. september, že konec julija pa se bo začel proces v Virginiji zaradi bančnih prevar, izogibanja davkom in drugih finančnih kaznivih dejanj.

Trenutno ni jasno, ali ima Manafort kakšne koristne obremenilne informacije o Trumpu ali drugih članih njegove kampanje glede predvolilnega sodelovanja z Rusi, s katerimi bi se lahko pogodil s tožilstvom za nižjo kazen. Trump je, kot kaže, Manaforta prepustil usodi, kar bi lahko pomenilo, da mu ni nevaren.