c S

Nemški notranji minister odstavil vodjo Bamfa

18.06.2018 06:46 Berlin, 15. junija (STA) - Nemški notranji minister Horst Seehofer je danes odstavil šefico nemškega urada za migracije in begunce (Bamf) Jutto Cordt. Nemčijo zadnjih nekaj tednov pretresa afera okoli Bamfa, ko se je izvedelo, da so v času begunske krize več kot 1100 prošenj za azil odobrili brez utemeljitve.

Kot so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z ministrstva, je Seehofer vodjo urada v sredo seznanil, da jo je razrešil njenih dolžnosti.

Do odstavitve vodje Bamfa prihaja v času Seehoferjevih prizadevanj, da bi nemška vlada zaostrila svojo politiko do migracij. Nemški notranji minister namreč vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. Merklova to odločno zavrača, češ da bi to spodkopalo evropsko solidarnost, in se zavzema za rešitev na evropski ravni.

V središču škandala v zvezi z Bamfom je sicer izpostava Bamfa v Bremnu, ki je med letoma 2013 in 2015 odobrila več kot 1100 prošenj za azil, ne da bi za to obstajala zadostna podlaga. Nekatere uslužbence so osumili prejemanje podkupnine v zameno za odobreno prošnjo za mednarodno zaščito. Tožilstvo je tako v aprilu uvedlo preiskavo proti dolgoletni vodji regionalnega urada in še petim drugim.

Medtem so sicer nepravilnosti ugotovili tudi v drugih podružnicah urada. Na dan je prišlo tudi, da naj bi nekdanji vodja Bamfa Frank-Jürgen Weise že leta 2017 opozoril nemško vlado na razmere in nepravilnosti v uradih Bamfa.