c S

Novomeška občina s prvim korakom urejanja širšega območja romskega naselja Žabjak-Brezje

18.06.2018 06:45 Novo mesto, 17. junija (STA) - Mestna občina Novo mesto in novomeška družba CGP sta pred dnevi podpisali pogodbo za gradnjo obcestnega pločnika v novomeški vasi Muhaber. Gre za prvi korak urejanja širšega vplivnega območja romskega naselja Žabjak-Brezje. Novomeška občina bo za naložbo skupaj z davkom odštela nekaj več kot 310.000 evrov, dela naj bi končali v štirih mesecih.

Po podatkih novomeške občine naložba obsega gradnjo enostranskega približno 300-metrskega pločnika za pešce ob lokalni cesti skozi Muhaber.

Ob novem pločniku bodo hkrati uredili cestno razsvetljavo s 17 svetilkami, zgradili bodo novo meteorno cestno kanalizacijo in avtobusno postajališče.

Na novomeški občini so še dodali, da gre za prvi korak urejanja širšega vplivnega območja, ki se ga lotevajo v okviru urejanja romskega naselja Žabjak-Brezje.

Ti načrti med drugim predvidevajo prenovo naselja in dopolnilne gradbene parcele za skupaj 150 gospodinjstev, javne zelene površine na območju nekdanjega mestnega smetišča, preureditev vstopnega dela v naselje ter prometno ureditev in okrepitev prometne varnosti ob Mirnopeški cesti, ki prečka romsko naselje. Načrtuje se še ureditev površin za gradnjo stanovanj, komunalna in druga infrastrukturna ureditev in možnost gradnje različno velikih stanovanjskih hiš oz. bivalnih enot.