c S

Afganistanski talibani ne bodo podaljšali prekinitve ognja

18.06.2018 07:20 Kabul, 17. junija (STA) - Afganistanski talibani so danes sporočili, da ne bodo podaljšali tridnevne prekinitve ognja z afganistanskimi silami, ampak bodo nadaljevali spopade. Medtem iz province Nangarhar na vzhodu Afganistana poročajo o samomorilskem napadu, v katerem je umrlo najmanj 15 ljudi.

"Prekinitev ognja se bo končala danes opolnoči in naše operacije se bodo začele. Nimamo namena podaljšati prekinitve," je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sicer v soboto napovedal, da bodo afganistanske oblasti podaljšale prekinitev ognja, k temu pa je pozval tudi talibane.

Prvo uradno vsedržavno prekinitev ognja po ameriški invaziji leta 2001 so zaznamovala skupna praznovanja ramazanskega bajrama, ki so se jih udeležili pripadniki afganistanske vojske, talibani in civilisti.

Iz province Nangarhar sicer danes poročajo o samomorilskem napadu v bližini urada guvernerja, v katerem je po navedbah oblasti umrlo najmanj 15 ljudi. Pred tem je tam po poročanju medijev potekalo skupno praznovanje ramazanskega bajrama, s katerim muslimani obeležujejo konec postnega meseca ramazan.

Na podobnem srečanju v soboto pa je napad izvedla skrajna skupina Islamska država, pri čemer je bilo po zadnjih podatkih ubitih 36 ljudi, še 65 pa je bilo ranjenih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.