c S

Programerjem raje korenček kot palico

18.06.2018 07:21 Ljubljana, 17. junija (STA) - Finančna uprava napoveduje inšpekcije v informacijskotehnoloških podjetjih. Preverjali bodo, ali podjetja najemajo espeje namesto delavcev v delovnem razmerju. Nobenega dvoma ni, da bo Furs v tej akciji našel veliko kršitev, v Financah piše Rok Pikon.

Programerji so namreč iskani ljudje in imajo zato visoko ceno in možnost, da podjetjem postavljajo pogoje. Programer si lahko privošči, da kot pogoj postavi delo prek espeja, podjetje ga namreč potrebuje.

Programer pa se kljub tveganjem v taki obliki delovnega razmerja ne odloči za varni pristan redne zaposlitve za nedoločen čas. Je nor? Ali je le redna zaposlitev za nedoločen čas postala tako neprivlačna, da je pripravljen prevzeti ta tveganja? Vprašanji sta retorični.

Furs lahko izbira, kje bo izvajal nadzor, in celo mora to izbirati, ker za vse nima dovolj ljudi. Finančni inšpektorji bodo zdaj espejem govorili "tu smo, da zaščitimo vas". Ampak oni nočejo biti zaščiteni. Furs si je torej izbral lahko tarčo. Razmerja, v katerih delavci trpijo, ker nimajo plačanih prispevkov ali jim zamuja plača, so težavnejše tarče, a te zares potrebujejo zaščito.

Rešitev ni v tem, da se preganja mlade, talentirane in produktivne ljudi, ki so izbrali obliko "zaposlitve", za katero so še pred nekaj leti lahko dobili subvencijo in ki so jo prakticirale mnoge družbe v državni lasti (Adria Airways), nekatere jo še vedno (Luka Koper). Rešitev je redno zaposlitev narediti tako privlačno, da delavci ne bodo iskali obvodov, sklene komentator.