c S

Conte danes pri Merklovi, v ospredju predvidoma migracije

18.06.2018 07:44 Berlin, 18. junija (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel bo drevi v Berlinu gostila italijanskega premierja Giuseppeja Conteja. Glavna tema pogovorov bodo po pričakovanjih migracije, kjer imata sogovornika različne poglede. Tudi na nemškem notranjepolitičnem prizorišču bo danes v ospredju politika do migrantov.

Merklova bo ob 19. uri Conteja, ki je nedavno prevzel vajeti vlade v Rimu, sprejela z vojaškimi častmi, sledili bosta izjavi za javnost obeh voditeljev. Nato je na programu pogovor ob delovni večerji, na kateri bosta po napovedih kanclerkinega urada govorila o dvostranskih odnosih med državama ter evropskih in mednarodnih temah.

Nemška kanclerka se je sicer na domačem političnem prizorišču znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarske CSU glede obravnave migrantov, ki prihajajo v Nemčijo.

Seehofer si prizadeva za zaostritev politike in vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. Merklova iz sestrske stranke CDU to odločno zavrača, češ da bi to spodkopalo evropsko solidarnost, in se zavzema za rešitev na evropski ravni.

Priložnost za iskanje skupnih rešitev bo tudi današnje srečanje s Contejem, predsednikom nove italijanske vlade, ki sta jo sestavili protimigrantski Liga in Gibanje petih zvezd. V torek pa se bo Merklova srečala še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Tudi vodstvi CSU in CDU bosta danes na ločenih sestankih razpravljali o migracijski politiki. V Berlinu se bo ob 9. uri sešlo vodstvo CDU, ob 10. uri pa bo v Münchnu zasedalo vodstvo CSU.

Kot napoveduje nemška tiskovna agencija dpa, naj bi CDU vztrajala pri nasprotovanju enostranskim potezam Nemčije, vodstvo CSU pa naj bi Seehoferju prižgalo zeleno luč za načrt o zavračanju prosilcev, že registriranih v drugih državah. Odprto pa naj bi ostalo, kdaj naj bi ukrep uveljavili.