c S

V ameriškem napadu v Afganistanu domnevno ubit vodja pakistanskih talibanov

15.06.2018 14:08 Kabul, 15. junija (STA) - Ameriška vojska je v sredo zjutraj po lokalnem času z brezpilotnim letalom v provinci Kunar na vzhodu Afganistana ubila pet ljudi. Med žrtvami naj bi bil tudi vodja pakistanskih talibanov in en najbolj iskanih teroristov na svetu Mula Fazlulah, poročajo tuje tiskovne agencije.

V napadu z brezpilotnim letalom je bilo ubitih pet ljudi, med njimi tudi Mula Fazlulah in še en taliban, je povedal predstavnik province Jahan Sardar. Njegove navedbe je ob sklicevanju na ameriške vire potrdilo tudi afganistansko ministrstvo za obrambo.

Predstavnik sil ZDA v Afganistanu je medtem potrdil le novico o napadu brezpilotnega letala na "vodjo teroristične organizacije".

Mula Fazlulah je leta 2012 ukazal napad na najmlajšo Nobelovo nagrajenko za mir Malalo Jusufzaj, vodja talibanov pa je postal leta 2013, potem ko je bil v napadu z brezpilotnim letalom ZDA ubit njegov predhodnik Hakimula Mehsud.

Fazlulah je veljal za enega najbolj iskanih teroristov na svetu. State Department je marca v zameno za informacije, ki bi vodile do njega, ponudil denarno nagrado v višini pet milijonov ameriških dolarjev. Med drugim naj bi bil povezan tudi s poskusom napada z avtomobilom bombo leta 2010 na Times Squaru v ameriškem New Yorku.

Njegova skupina pa je odgovorna tudi za številne krvave napade v Pakistanu, med drugim tudi za pokol v pakistanski šoli v Pešavarju decembra 2014, v katerem je bilo ubitih 150 ljudi.

Pakistanske oblasti so medtem mednarodne in afganistanske varnostne sile pozvale, naj okrepijo ukrepe proti Fazlulahovi teroristični skupini, ki naj bi se trenutno skrivala v Afganistanu.