c S

V pismu ministrici sindikat delavcev v zdravstveni negi napovedal premislek o odmrznitvi stavke

15.06.2018 13:09 Ljubljana, 15. junija (STA) - Iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije so v teh dneh na ministrico za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojko Kolar Celarc naslovili pismo, s katerim so jo pozvali k takojšnjemu reševanju nakopičenih težav v zdravstveni negi. Ob tem so ministrico opozorili, da bodo 19. junija znova razpravljali o odmrznitvi stavke.

"Že leta opozarjamo na težave zaradi preobremenjenosti, kar je posledica zastarelih standardov in normativov, pomanjkanja kadra ter nenehnih dodatnih nalog, ki se nam nalagajo vedno znova," je v pismu poudarila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Ministrici je očitala, da se kljub njenim obljubam "doslej še ni zgodilo nič, temveč ste ves čas samo iskali izgovore".

Opozorila je, da se situacija le še poslabšuje, saj se dnevno soočajo z odhodi medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v tujino ali iz poklica: "Najhuje pa je, da odhajajo kolegice in kolegi z najzahtevnejših delovišč, in to iz vseh slovenskih bolnišnic." Kolar Celarčevo je ob tem vprašala, ali se zaveda, "da vse skupaj postaja zelo nevarno".

Ponekod namreč po navedbah Mencingarjeve niso več zagotovljeni niti minimalni delovni pogoji niti minimalno število kadra za izvajanje varne in kakovostne zdravstvene nege: "Da o dostojnem plačilu za opravljeno delo niti ne govorimo. Tu je še na tisoče nadur, ki niso plačane." Spomnila je, da na ministrstvu za zdravje predolgo čakajo na potrditev že zdavnaj pripravljeni dokumenti.

Pojasnila je, da so med temi dokumenti Standardi in normativi zdravstvene in babiške nege, Kompetence in poklicne aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki bi naj služil za podlago implementaciji 38. člena novele zakona o zdravstveni dejavnosti, in Pravilnik o organizaciji zdravstvene nege v javnih zavodih.

"Vsem omenjenim aktom je dal zeleno luč tudi razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno nego," je zapisala Mencingarjeva in dodala, da v sindikatu niso preklicali stavke, ampak so jo ob začetku pogajanj samo zamrznil. Po njenih napovedih bodo 19. junija "tako primorani znova razpravljati o odmrznitvi stavke medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov".

Sicer so medicinske sestre in zdravstveni tehniki najštevilčnejša skupina zaposlenih v zdravstveni dejavnosti.