c S

Usmerjenost v lokalne volitve s ciljem zasesti županska mesta

15.06.2018 10:28 Ljubljana, 15. junija (STA) - Predsednik SMC Miro Cerar in generalni sekretar stranke Jože Artnak sta s predsedniki strankinih lokalnih odborov v četrtek med drugim spregovorila o prihajajočih lokalnih volitvah. Cilj SMC je povečati število občinskih svetnikov in zasesti tudi županska mesta.

SMC je po državnozborskih volitvah že aktivno vstopila v pripravo kampanje pred lokalnimi volitvami, ki bodo tretjo novembrsko nedeljo. Kot so po sestanku zapisali na spletni strani stranke, je bilo v četrtek "zaznati veliko pozitivne energije in pripravljenosti za trdo delo, da bo bolje za vse tudi v prihodnje". Vodstva lokalnih odborov pa so dobila potrebne informacije za formiranje lokalnih volilnih štabov.

Lokalna mreža je tako po mnenju predsednika, kot tudi generalnega sekretarja, eden najpomembnejših temeljev stranke, so dodali.

SMC je sicer na lokalnih volitvah pred štirimi leti nastopila prvič, a med 40 kandidati za župana ni bil izvoljen nihče. So pa dobili 293 svetniški mest v občinskih in mestnih svetih, kar je bil eden boljših rezultatov med takratnimi parlamentarnimi strankami, po odstotku glasov pa so pristali na drugem mestu med parlamentarnimi strankami. Daleč največ županov in občinskih svetnikov so sicer dobili nestrankarski kandidati in liste.

Cerar se je vodstvom lokalnih odborov sicer danes zahvalil tudi "za požrtvovalno in predano delu na terenu" v času minule volilne kampanje pred državnozborskimi volitvami. Predstavil jim je tudi aktualno družbenopolitično dogajanje v državi in stališča stranke SMC v pogajanjih pri oblikovanju nove vladne koalicije.

Ob tem je ponovno poudaril, da je SMC levosredinska stranka,ki se zavzema za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno koalicijo. Pogovorov z drugimi političnimi akterji, po besedah predsednika v SMC ne izključujejo, a sodelovanje s stranko SDS in Janšo ni možno. "Pripravljeni smo sodelovati v stabilni levosredinski koaliciji, če bodo preko te koalicije lahko uresničena programska načela Stranke modernega centra," so Cerarjeve besede zapisali na spletni strani SMC.