c S

V BiH aretirali Zdravka Mamića

14.06.2018 15:51 Zagreb/Sarajevo, 14. junija (STA) - Pripadniki policije BiH so danes v Međugorju prijeli svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je v torek razpisala Hrvaška, poročajo hrvaški in bosanski mediji. Mamić je bil nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu, a je pobegnil v BiH.

Nekdanjega izvršnega predsednika Dinama so prijeli pripadniki bosanske policijske agencije (SIPA), je poročal novičarski portal iz BiH žurnal.info. Podobno novico je objavilo več medijev v BiH in na Hrvaškem.

Hrvaška je v sredo za Mamićem razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH pred izrekom sodbe izognil izvajanju zakona.

Mamićeva aretacija je bila pričakovana, potem ko so bosanske oblasti v sredo prejele mednarodno tiralico s Hrvaške. Pojasnile so, da bodo Mamića prepeljale na sodišče, na katerem se bo izjasnil, ali ima državljanstvo BiH ter ali nasprotuje izročitvi Hrvaški.

Mamić je v sredinem pogovoru za uredništvo bosanske regionalne televizije N1 potrdil, da ima tudi bosansko državljanstvo, ker je bil njegov oče rojen v BiH. BiH praviloma ne izroča svojih državljanov.

Še zmeraj najmočnejši mož hrvaškega nogometa je po pobegu v BiH večkrat sporočil, da se "za živo glavo" ne bo vrnil na Hrvaško ter da bo na prostosti v BiH pripravljal svojo obrambo, da bi dokazal svojo nedolžnost.

Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je po današnjem srečanju v Zagrebu s svojim bosanskim kolegom Josipom Grubešem dejal, da postopek o izročitvi Mamića poteka ter da bo končno odločitev sprejelo sodišče v BiH.

Sarajevsko sodišče bo v petek odločalo o zahtevi Hrvaške za izročitvijo na podlagi sporazuma med Zagrebom in Sarajevom o mednarodno pravni pomoči v kazenskih postopkih, je danes povedal Mamićev BiH odvetnik Zdravko Rajić.

Potrdil je, da so Mamića danes prepeljali v pripor sarajevskega sodišča, v katerem bo tudi prenočil. Rajić je še napovedal, da bo na sodišču nasprotoval izročitvi Mamića na Hrvaško.