c S

V Nemčiji v stanovanju Tunizijca našli biološko orožje

14.06.2018 13:01 Köln, 14. junija (STA) - Nemška policija je v stanovanju Tunizijca v mestu Köln odkrila izredno strupen ricin. Preiskovalci so ugotovili, da je tunizijski državljan namerno izdeloval biološko orožje. Kot so danes sporočili pravosodni organi, obstaja utemeljen sum, nimajo pa dokazov o konkretnih načrtih za napad.

Prav tako zaenkrat ni dokazov, da bi bil osumljenec, 29-letni Seif Allah H. član kake teroristične organizacije, so pa zanj v sredo zvečer izdali zaporni nalog. Kot so medtem že ugotovili, je 29-letnik v stanovanju v stanovanjskem bloku, kjer je živel s svojo družino, že več tednov izdeloval biološko orožje. Ali je ga je kdaj in kje nameraval uporabiti, preiskovalci še niso ugotovili.

Varnostni organi so na Tunizijca postali pozorni, ko je ta med drugim prek spleta kupil tisoč semen ricinusa in električni mlinček za kavo. V začetku junija je nato nadaljeval s postopki in je tudi uspešno izdelal ricin, ki so ga preiskovalni organi tudi zaplenili, je sporočilo tožilstvo.

Nemški tednik Spiegel je ob tem poročal, da naj bi bili postopki v skladu z navodili skrajne skupine Islamska država o izdelavi ricinove bombe.

Po poročanju nemških medijev je 29-letnik v Nemčijo prišel novembra 2016.

Po navedbah nemškega Instituta Robert Koch je mogoče ricin, ki je lahko dostopen in ga pridobivajo iz semen ricinusa ali kloščevca, umestiti kot "potencialno biološko bojno sredstvo". Nemški toksikolog Gerhard Fritz je za dpa izrazil pomisleke, da je semena ricinusa mogoče brez omejitev kupiti na svetovnem spletu. Že doza iz enega semena je lahko smrtonosna za otroka, je opozoril.

Trgovanje in ravnanje s substancami ricina je omejeno v skladu s konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovem uničenju iz leta 1997. Ricin je smrtonosen že v majhnih količinah, približno v velikosti bucikine glave. V primeru, da je ricin vbrizgan, smrt nastopi v 36 do 48 urah. Protistrupa ni.

V Franciji so pred nekaj tedni aretirali dva brata po rodu iz Egipta, ki naj bi po navedbah francoskega notranjega ministrstva načrtovala napad z eksplozivom ali ricinom.