IUS-INFO - Dnevne novice - Senat dokončno potrdil reformo francoskih železnic
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.6.2018

Senat dokončno potrdil reformo francoskih železnic

Pariz, 14. junija (STA) - Francoski senat je danes prižgal zeleno luč reformi državnih železnic SNCF, s katero želijo znižati stroške in povečati fleksibilnost podjetja. V četrtek so predlagano reformo že podprli v narodni skupščini, danes pa je za sprejem reforme glasovalo 245 članov senata, proti jih je bilo 82, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik Emmanuel Macron želi z reformo državnih železnic med drugim izboljšati tudi javne finance, pri tem pa je vztrajal kljub močnemu nasprotovanju sindikatov, poroča AFP.

Kljub temu, da je senat potrdil reformo, pa sindikati, ki so v zadnjih tednih stavkali dva od vsakih petih dni, ne nameravajo odnehati. Predvsem so kritični do ukinjanja sistema zagotovljenega delovnega mesta in pravice do zgodnje upokojitve za nove zaposlene ter načrtov o preoblikovanju podjetja v delniško družbo, kar je po njihovem prvi korak na poti do privatizacije.

"Zakon je bil sprejet z večino in bo tudi uveljavljen," je poudarila ministrica za transport Elisabeth Borne. Ob tem pa je navedla, da se bo še naprej pogajala s predstavniki stavkajočih.

Družba SNCF sicer že dolgo ustvarja izgube, po mnenju vlade pa so v družbi nujni strogi ukrepi rezanja stroškov in večanja fleksibilnosti.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar