c S

Podržaj kljub pomanjkanju pravosodnih policistov in njihovemu pozivu ne namerava odstopiti

14.06.2018 13:16 Ljubljana, 14. junija (STA) - Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj meni, da so kadrovske težave v slovenskih zaporih - predvsem v Ljubljani in na Dobu - sicer zelo resne, vendar pa sam ne prevzema krivde za nastale težave in kljub pozivom pravosodnih policistov ne namerava odstopiti. Prepričan je, da se razmere izboljšujejo.

Podržaj se je danes odzval na očitke Sindikata delavcev v pravosodju, da so razmere v ljubljanskem zaporu katastrofalne. "Stanje v zaporskem sistemu glede kadrov je problematično in na to opozarjamo ves čas. Tudi javno smo poudarjali potrebo po dodatnih pravosodnih policistih in strokovnemu osebju," je dejal.

Zavrnil je zahtevo sindikata po njegovem odstopu in menjavi vodstva ljubljanskih zaporov, saj se mu zdi, da je kadrovska podhranjenost posledica odločitev vlad iz preteklih mandatov. "Vlada je med letoma 2004 in 2008 sicer večkrat sprejemala sklepe, s katerimi je povečevala kadrovski načrt ministrstva za pravosodje, vendar pa te kvote niso prišle v zaporski sistem, temveč so se izgubile nekje znotraj pravosodja," je poudaril.

V mandatu sedanje vlade so se stvari po njegovih besedah premaknile v pravo smer, vendar pa napredek ne more priti čez noč. Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je prepričan, da v slovenskih zaporih ni katastrofalnih razmer in prav tako niso pred kolapsom. Strinja se, da se soočajo s kadrovskim pomanjkanjem, težave imajo predvsem v Ljubljani, kjer beležijo rast števila pripornikov, obremenjeni so tudi zaradi številnih spremstev na sodišča in v zdravstvene ustanove.

"V Ljubljani je na Povšetovi 83 pravosodnih policistov, in ne 75, kot navajajo v sindikatu," je poudaril. Dodal je, da jih je danes 15 odsotnih zaradi bolniške, 17 zaradi koriščenja dopustov. "Nikomur niti dan lanskega dopusta ne bo propadel, je pa res, da jih je zato na delu manj," je dejal. Ob tem je spomnil, da so s spremenjeno zakonodajo pravosodni policisti letos dobili dva dodatna dneva letnega dopusta.

Število pravosodnih policistov se bo, kot je napovedal danes, sčasoma še povečalo - v nekaj daljšem časovnem obdobju bo Ljubljana dobila 15 dodatnih pravosodnih policistov. Za popolnoma normalno delovanje sistema, v katerem bi bile nadure le izjema, bi sicer v Sloveniji po njegovih besedah potrebovali okrog 100 novih pravosodnih policistov. Zanimanja za to delovno mesto sicer ni veliko, usposabljanje je dolgotrajno.

Pravosodni policisti imajo v zaporih bistveno več nadur, kot bi si želel Podržaj, vendar pa zakonodaja dopušča, da se v enem letu zaradi potreb dela lahko opravi do 170 nadur, s posebno izjavo pa tudi več. Ljubljanski zapor izstopa zaradi bolniških odsotnosti, delo v zaporu pa je zaradi same organizacije specifično, saj poteka vse dni v letu.

Glede kakovosti opravljenega dela je Podržaj spomnil, da je veliko pravosodnih policistov v zadnjem času tudi napredovalo, kar kaže, da je njihovo delo cenjeno. Razmere v slovenskih zaporih so precej boljše kot v nekaterih "razvitejših državah", kjer je neprimerno več napadov na pravosodne policiste, uporov in incidentov. V primeru morebitnih uporov, bi pravosodnim policistom na pomoč sicer priskočila policija, je odgovoril na očitke o morebitnem kolapsu sistema v primeru večjih uporov zapornikov.