c S

TI Slovenia opozarja na obstoj prirejanja izidov v slovenskem nogometu

14.06.2018 13:00 Ljubljana, 14. junija (STA) - Organizacija Transparency International Slovenia je med novembrom 2017 in aprilom izvedla raziskavo med slovenskimi prvoligaškimi klubi. Rezultati kažejo, da se igralci zavedajo obstoja prirejanja izidov tekem v slovenskem nogometu, je danes v izjavi za javnost sporočila predsednica TI Slovenia Alma Sedlar.

V TI Slovenia ob začetku nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji opozarjajo na nujnost okrepitve prizadevanj za zagotavljanje integritete in preprečevanja neetičnih in nelegalnih dejanj v športu, za doseganje teh ciljev pa je nujno sodelovanje vseh relevantnih deležnikov v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem okolju.

Tudi v Sloveniji smo bili v preteklih letih priča naraščajočemu številu dogodkov, povezanih s prirejanjem rezultatov in neetičnimi dejanji v nogometu, piše TI Slovenia. "TI Slovenia je med novembrom 2017 in aprilom 2018 izvedla raziskavo med slovenskimi prvoligaškimi klubi. Rezultati kažejo, da se igralci zavedajo obstoja nameščanja tekem v slovenskem nogometu in na nujnosti osveščanja in izobraževanja deležnikov v nogometu o obstoječih mehanizmih za preprečevanje takšnih dejanj," je opozorila Sedlarjeva.

Eden prvih, a pomembnih korakov na tem področju je niz ukrepov, namenjenih vzpostavitvi sistema integritete in preprečevanja neetičnih in nelegalnih dejanj v športu, ki jih je Nogometna zveza Slovenije predstavila prejšnji mesec.

V TI Slovenia so lani začeli izvajati dejavnosti za preprečevanje nezakonitih in neetičnih dejanj. Gre tako za problematiko prirejanja izidov v nogometu, torej za prepoznavanje prirejanja, oceno stanja, usposabljanje na področju preprečevanja prirejanja izidov v nogometu, kot za osveščanje relevantnih deležnikov o pomenu vzpostavitev celostnih sistemov zaščite žvižgačev. Brez njih razkritja neetičnih in nelegalnih dejanj v nogometu pogosto sploh ne bi bila mogoča, pravijo v TI Slovenia.

Svetovno prvenstvo v nogometu je največji športni dogodek na svetu, pri tem pa, po mnenju TI Slovenia, ne bi smeli spregledati temnejše strani športa. Mnogo mednarodnih športnih dogodkov in športnih organizacij je predmet preiskav zaradi sumov korupcije in drugih nepravilnosti.

V TI Slovenia opozarjajo, da so prejšnji teden v Gani zaradi korupcijskega škandala razpustili nacionalno nogometno zvezo. Raziskovalni novinarji so razkrili primere podkupovanja nogometnih funkcionarjev in sodnikov iz več afriških držav. Na SP v Rusiji tako ne bo sodnika Adena Marwaja iz Kenije. Sojenju na svetovnem prvenstvu se je sam odpovedal po objavi posnetka, na katerem je od ganskega novinarja pod krinko prejel "darilo" 600 dolarjev.