c S

Svet Zpiza za čim prejšnjo pripravo zakona o demografskem skladu

14.06.2018 13:13 Ljubljana, 14. junija (STA) - Svet pokojninskega zavoda, ki se je danes seznanil s pregledom revidiranega letnega poročila Kada za lani, je na vlado naslovil poziv k čim prejšnji pripravi zakona o demografskem skladu, v katerega naj bi se preoblikoval Kad. Sredstva v skladu se morajo začeti akumulirati čim prej, da bodo na voljo, ko jih bo zavod najbolj potreboval, so menili.

Celotni donos Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja (Kad) je lani znašal 32,6 milijona evrov, pred nakazilom 50 milijonov evrov pokojninskemu zavodu pa bi brez upoštevanja davčnih posledic znašal 82,6 milijona evrov, je v predstavitvi pregleda revidiranega letnega poročila za lani dejal predsednik uprave Bachtiar Djalil. Dobiček iz poslovanja je lani znašal 3,8 milijona evrov, čisti dobiček poslovnega leta pa 5,9 milijona evrov.

V Skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ) so konec leta 2016 upravljali 701 milijon evrov, kar predstavlja pokojninske prihranke skoraj 47.000 zavarovancev. Poklicne pokojnine je konec lanskega leta prejemalo 243 poklicnih upokojencev.

Čisti prihodki od prodaje so znašali približno 9,5 milijona evrov. Prihodki od upravljanja skladov so znašali približno osem milijonov evrov, prihodki od najemnin pa dobrih 1,4 milijona evrov. Stroški so skupaj znašali več kot 5,7 milijona evrov.

Finančni prihodki so skupaj znašali skoraj 50 milijonov evrov, finančni odhodki pa dobrih 53 milijonov evrov.

Finančna sredstva so konec lanskega leta obsegala nekaj manj kot 964 milijonov evrov. Finančne naložbe so znašale nekaj manj kot 930,6 milijona evrov, denarna sredstva pa nekaj več kot 33,1 milijona evrov.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm je bila v razpravi kritična do vlade Mira Cerarja, ker ni pripravila zakona o demografskem rezervnem skladu. Po njenem opozorilu bo treba v sklad vlagati sredstva vsaj deset let, da jih bodo lahko namenili za izplačilo pokojnin, ko bo razmerje med zavarovanci in upokojenci najmanj ugodno.

Anka Tominšek, ki je v svetu predstavnica upokojencev, pa je spomnila, da bi moral biti sklad ustanovljen "že zdavnaj". Poleg tega je predlagala sklep, da svet jeseni obravnava celotno poročilo Kada, da bi se lahko seznanil tudi s podrobnostmi. Svet je predlog sprejel.

Starostnih upokojencev je po zadnjih objavljenih podatkih Zpiza 443.724, invalidskih upokojencev je 80.311, družinskih 37.025 in vdovskih 52.859.