c S

Epilog sojenja Softiču za umor v Mariboru znova preložen

14.06.2018 11:58 Maribor, 14. junija (STA) - Izrek sodbe Senadu Softiću, ki je že na predobravnavnem naroku priznal, da je oktobra lani s streljanjem v križišču Titove ceste v Mariboru umoril 52-letnega Rada Mitrovića ter povzročil splošno nevarnost, se bo zavlekel še vsaj za mesec dni. Izvedenca psihiatrične stroke danes namreč ni bilo na sodišče, zato je bil narok preložen na 10. julij.

Softić je dejanja priznal že na predobravnavnem naroku 4. januarja, ko mu je tožilec Darko Simonič v zameno za priznanje ponudil 26 let zapora za umor na izjemno zavržen način, ob tem pa še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kar je združil v enotno kazen 27 let zapora. Zapletlo se je, ker se obdolženi ne strinja s predlagano višino kazni.

Sodnica Andreja Lukeš je priznanje sprejela, njegov takratni odvetnik Martin Hebar in zdaj tudi zagovornica Tanja Kompara, pa sta zahtevala, da sodišče pred izrekom kazni zasliši več prič, ki so pričale glede osebnosti obdolženega. Ta ves čas zatrjuje, da naj ne bi bil tako okruten, kot mu očita tožilstvo, da pa se je v tistem obdobju zaradi izdaje s strani žene in otrok počutil psihično uničenega.

Lukeševa je pred mesecem dni ugodila obrambi, naj Softića pregledata še izvedenca psihiatrije in klinične psihologije, vendar danes psihiatra Mladena Vrabiča zaradi službene odsotnosti, za katero pa se ni vnaprej opravičil, češ da je očitno spregledal pošto, ni bilo na sodišče. Sodnici tako ni preostalo drugega, da določi nov datum, hkrati pa imenuje še kliničnega psihologa.

Je pa danes sodnica udeležence na naroku opozorila na dopis, ki ga je prejelo tožilstvo v zvezi s pričanjem obtoženčevega bratranca Hajra Softića na prejšnji obravnavi. Pošiljatelj je v dopisu med drugim zapisal, da je v enem od spletnih medijev, ki je poročal o sojenju, med komentarji tudi nekaj anonimnih zapisov, ki Hajru Softiću očitajo laži na sodišču.

Ta po mnenju anonimnega avtorja naj sploh ne bi bil obtoženčev sorodnik, niti naj nikoli ne bi prijateljeval z njegovo družino, pač pa naj bi bila le rojena v isti črnogorski vasi in imata enak priimek. Prav tako, da njegova mati ni umrla, pač pa sta se njegova starša ločila, oče pa za njih ni želel več slišati vse do trenutka, ko ga je ubil lasten brat.

Hajro Softić je bil tudi danes na naroku kot javnost in čeprav je odvetnica Kompara njegovemu ponovnemu zaslišanju nasprotovala, tožilec pa ni bil proti, a je dejal, da to niti ne vpliva na celoten postopek, je Lukeševa Softića vseeno znova zaslišala kot pričo. Znova je zatrdil, da je bratranec obtoženca ter da na sodišču ni trdil, da je njegova mati umrla, pač pa le to, da z njo ni živel.

54-letni Senad Softić je na prejšnjem naroku znova obžaloval dogodek, hkrati pa povedal, da se je počutil izdanega s strani družine, krivdo za to pa je pripisal ustreljenemu Mitroviću. Slednji naj bi namreč po njegovem mnenju ženo nagovoril, da ga prijavi policiji, zaradi česar je pred časom pristal v zaporu.

Do umora je prišlo 4. oktobra lani, ko je Softić streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem, in tako umoril Mitrovića. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju je s pištolo zadel v roko. Eden od izstrelkov je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.