c S

ZN pozivajo k preiskavi kršitev človekovih pravic v Kašmirju

14.06.2018 11:22 Ženeva, 14. junija (STA) - Visoki komisariat ZN za človekove pravice je danes objavil prvo poročilo o kršitvah človekovih pravic v Kašmirju. Visoki komisar za človekove pravice Zeid Raad al Husein je ob tem pozval k preiskavi zlorab v tej sporni pokrajini, ki si jo lastita Indija in Pakistan.

Zeid je napovedal, da bo pozval Svet ZN človekove pravice, ki se bo sestal prihodnji teden, naj vzpostavi preiskovalno komisijo, ki bo opravila celovito neodvisno mednarodno preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic v Kašmirju.

Svet ZN za človekove pravice preiskovalno komisijo običajno vzpostavi v primeru večjih kriz, kakršen je na primer konflikt v Siriji, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo o Kašmirju izpostavlja kronično nekaznovanost kršitev, ki so jih zagrešile varnostne sile. Ob meji, ki Kašmir deli na indijski in pakistanski del, že več mesecev potekajo oboroženi spopadi.

Po porastu nasilja julija 2016, ki ga je sprožila smrt 22-letnega uporniškega poveljnika Burhana Vanija, se je Zeid sestal s predstavniki indijske in pakistanske vlade. Visoki komisar, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi množičnih protestov, je zahteval brezpogojen dostop do Kašmirja, vendar New Delhi in Islamabad na to nista pristala.

Njegov urad je nato dogajanje začel spremljati na daljavo, na podlagi tega pa je nastalo poročilo, ki zajema domnevne zlorabe med januarjem 2016 in letošnjim aprilom.

Poročilo, ki se osredotoča predvsem na območje pod indijskim nadzorom, očita indijskim varnostnim silam, da so odgovorne za 145 nezakonitih ubojev, kar je bistveno več kot 20 ljudi, ki so jih v tem času ubile uporniške skupine.

"Bistveno je, da indijske oblasti sprejmejo takojšnje in učinkovite ukrepe v izogib ponovitvi številnih primerov, ko so varnostne sile v Kašmirju uporabile prekomerno silo," je dejal Zeid.

Glede pakistanskega dela Kašmirja poročilo ugotavlja vrsto zlorab človekovih pravic, ki pa so drugačnega obsega in bolj strukturalne narave. Ob tem opozarjajo, da omejitve svobode izražanja in združevanje otežujejo pridobivanje informacij o razmerah v tem delu pokrajine.

Pakistan bi moral prenehati zlorabljati protiteroristično zakonodajo za pregon tistih, ki sodelujejo v mirnih političnih in državljanskih dejavnostih, ter tistih, ki izražajo drugačno mnenje, pozivajo Združeni narodi.

Kašmir je razdeljen od konca britanske kolonialne vladavine leta 1947, tako New Delhi kot Islamabad pa si ga lastita v celoti.