c S

Glasovanje o zakonu o brexitu v spodnjem domu minilo brez večjega poraza za Mayevo

14.06.2018 08:36 London, 14. junija (STA) - V spodnjem domu britanskega parlamenta se je v sredo zaključilo dvodnevno glasovanje o amandmajih k zakonu o brexitu, ki ga je britanska premierka Theresa May preživela brez večjega poraza. Poslanci so namreč zavrnili amandmaja k zakonu, ki sta predvidevala članstvo Velike Britanije v carinski uniji in enotnem evropskem trgu.

Amandma o članstvu v carinski uniji so zavrnili s 325 glasovi proti in 298 za, potem ko je Mayeva ta teden obljubila, da bo skušala z Evropsko unijo doseči nov "dogovor glede carin", poroča britanski BBC.

Zavrnili so tudi amandma, da bi Britanci ostali v Evropskem gospodarskem prostoru in s tem enotnem evropskem trgu. Proti jih je glasovalo 327, za pa 126, med slednjimi so bili tudi trije poslanci premierkine konservativne stranke.

Ta predlog je bil z veliko večino zavrnjen predvsem, ker je vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn svoje poslance pozval, naj se vzdržijo glasovanja. Tega sicer številni niso upoštevali, saj je 75 od 257 laburistov v spodnjem domu podprlo amandma, 15 pa jih je glasovalo proti.

Sredino zasedanje parlamenta je zaznamoval tudi odhod poslancev Škotske nacionalne stranke iz parlamenta, potem ko je predsednik spodnjega doma vodjo njihove poslanske skupine poslal iz dvorane, ker ni želel končati svojega govora. V njem je nasprotoval načrtom britanske vlade za "prisvajanje moči" po brexitu.

Eno največjih zmag je premierka dosegla dosegla že v torek, ko so poslanci zavrnili amandma, po katerem bi imel britanski parlament pravico veta glede končnega dogovora z Brusljem o ločitvi.

Zdaj bo šel predlog zakona znova v zgornji dom oziroma lordsko zbornico, ki ga bo verjetno znova dopolnila, nato pa ga bodo znova vrnili v spodnji dom.

Zakon o brexitu je sicer ključen za britanski odhod iz Evropske unije, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave. Hkrati pa naj bi prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.