c S

Italija upravičeno trdi, da ne more sprejeti vseh beguncev

14.06.2018 07:02 Ženeva, 13. junija (STA) - Za dogajanje v zvezi z ladjo Aquarius v Sredozemskem morju ni kriva samo Italija, je v Ženevi poudaril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi. Kot je dodal, bi morala Evropa narediti več za delitev bremena zaradi migracij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova italijanska vlada je tarča kritik, ker ladji z 629 migranti na krovu ni dovolila vplutja v svoja pristanišča. Potem ko sta tako Italija kot Malta zavrnila sprejem migrantov, je Španija ponudila, da migrante lahko sprejme ona. Prenatrpani Aquarius je tako zdaj na poti v špansko pristanišče Valencia.

"Kot Evropejca me je sram, da ladja tava po morju," je novinarjem v Ženevi dejal Grandi. Dodal je, da zapiranje pristanišč ogroža reševanje na morju in ni prava rešitev. Obenem je poudaril, da bi morali prisluhniti razlogom Italije za zaprtje pristanišč.

Grandi, ki je tudi sam Italijan, je izpostavil, da je Italija v zadnjih letih nosila največji del bremena množičnega prihoda migrantov čez Sredozemsko morje. Po pravilih EU morajo migranti zaprositi za azil v državi vstopa v EU, zaradi česar sta se pod pritiskom znašli predvsem Italija in Grčija. "Mislim, da Italija upravičeno pravi, da ne morejo vsi migranti priti v Italijo," je poudaril Grandi in program premeščanja beguncev označil za napako.

"Če se Evropa ne bo vrnila k ideji delitve bremen, ne bomo izšli iz te situacije," je opozoril. Po njegovem bi morali nujno opredeliti odgovornost posameznih držav članic glede izkrcavanja migrantov v primeru velikih reševalnih operacij, v nasprotnem primeru se bo v prihodnjih tednih "zgodilo še več Aquariusov".