c S

Nemški zunanji minister za odločnejšo evropsko politiko do Trumpa

14.06.2018 07:00 Berlin, 13. junija (STA) - Nemški zunanji minister Heiko Maas se je zavzel za strategijo enotne in boj samozavestne Evrope, s katero bi se zoperstavili samosvoji politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V prvem govoru o zunanji politiki na položaju je dejal, da mora Evropa sodelovati z ZDA, kjer je mogoče, in se umakniti tam, kjer Trump spodkopava vrednote EU.

Mass predlaga, da bi se Evropa izpostavila tam, kjer bi se ZDA umaknile ter s tem predstavljala protiutež, kadar bi ZDA prestopile meje. "Skupen odgovor na Najprej Amerika se mora glasiti Združena Evropa," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Pod predsednikom Trumpom je Atlantik postal širši," je poudaril Maas in dodal, da so pod vprašajem dolgoletna zavezništva. Kot je ocenil, je zaradi izolacionistične Trumpove politike v svetu nastal velik vakuum, zaradi česar je treba na novo urediti čezatlantsko partnerstvo.

Vodja nemške diplomacije se je zavzel tudi, da bi Nemčija in Francija "radikalno strnili vrste" in na novo definirali odnos do Rusije, ki bi bil v interesu vseh Evropejcev.