c S

Poljska ni zmanjšala skrbi Bruslja glede neodvisnosti sodišč

14.06.2018 07:17 Strasbourg, 13. junija (STA) - Poljski kljub nekaterim spremembam zakonodaje ni uspelo zmanjšati zaskrbljenosti Evropske komisije glede neodvisnosti sodišč, je v današnji razpravi v Evropskem parlamentu poudaril prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. Kot je pojasnil, pravosodje na Poljskem ne ustreza evropskim standardom, neodvisnost sodstva pa ni zagotovljena.

Napovedal je, da bo prihodnji ponedeljek odpotoval v Varšavo, kjer bo nadaljeval dialog s poljsko vlado o spornih reformah pravosodja, še poročajo tuje tiskovne agencije. Ministri EU za evropske zadeve, pristojni za ta dosje, se bodo sešli 26. junija in takrat naj bi unija odločila o nadaljnjih korakih v povezavi s poljskim primerom.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani prvič v zgodovini predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Poljska je sicer po opozorilih Bruslja sprejela nekaj dopolnil in omilila reforme, a, kot je danes v Strasbourgu opozoril Timmermans, nekaterih zadev, ki skrbijo unijo, ni spremenila.

Pri tem je izpostavil, da poljskemu vrhovnemu sodišču grozi, da bo prišlo pod politični vpliv. Povedal je, da v skladu s pravosodno reformo približno tretjini sodnikov poljskega vrhovnega sodišča grozi, da bodo odpuščeni ali se bodo morali prihodnji mesec prisilno upokojiti. "Ostaja tveganje nepopravljive škode," je dejal.

Kot je dodal, je komisija zato prejšnji teden zaprosila Svet EU, naj organizira zaslišanje, na katerem bi Evropska komisija in Poljska predstavili svoja stališča.

V EU sicer trenutno ni zahtevanega soglasja za ukrepanje proti Poljski z odvzemom glasovalnih pravic. Varšavo že vseskozi podpira Madžarska, nasprotovanje temu ukrepu pa so izrazile tudi baltske države.