c S

Skupščina zdravniške zbornice o morebitnem referendumu za odcepitev zobozdravnikov

14.06.2018 07:42 Ljubljana, 14. junija (STA) - Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije bo danes med drugim odločala o tem, ali bodo med članstvom izvedli referendum o odcepitvi zobozdravnikov. Po mnenju predsednika skupščine Marka Bitenca je odcepitev zobozdravnikov njihova legitimna pravica. Tako pričakuje, da bodo člani zbornice podprli predlog za razpis referenduma.

Bitenc je nedavno za STA pojasnil, da pričakuje podporo skupščine razpisu referenduma, saj je interes zobozdravnikov jasen. Po njegovih besedah so zobozdravniki izvedli anketo, ki je pokazala na podporo odcepitvi od zdravnikov.

"Interes zobozdravnikov je jasno izražen. Jasno je urejena tudi samoregulacija samostojnih poklicev in zobozdravništvo je samostojen poklic. V EU so tudi samo tri države, kjer imajo zdravniki in zobozdravniki skupno zbornico," je dejal Bitenc, ki je predlagal pobudo za razpis referenduma skupščinskemu odboru zbornice, ta pa jo je soglasno podprl.

Če bo do njega prišlo, bodo glede na zbornične akte o odcepitvi odločali vsi člani zbornice, tudi zdravniki. "A če bi želeli zdravniki povoziti voljo zobozdravnikov, bi bilo enako kot pri odnosih med Španijo in Katalonijo," je ocenil Bitenc. Po njegovem mnenju bi lahko referendum izvedli jeseni, tako da bo tudi še dovolj časa za kampanjo.

Sicer pa bo skupščina danes volila dodatne člane razsodišča, imenovala nekaj članov zborničnih organov in obravnavala pravilnik o strokovnem nadzoru s svetovanjem.