c S

Na združenju za promet za najstrožje ukrepe proti vinjenim voznikom avtobusov

14.06.2018 07:39 Ljubljana, 14. junija (STA) - Policisti so v zadnjem času odkrili najmanj štiri voznike, ki so bili pod vplivom alkohola namenjeni prevažati otroke z avtobusom. Na Združenju za promet pri GZS obsojajo takšne primere in se zavzemajo, da se v praksi ne bi pojavljali. Zato je treba proti takšnim voznikom najstrožje ukrepati, je za STA navedel direktor združenja Robert Sever.

Policisti policijske postaje Ljubljana Moste so v ponedeljek opravili nadzor psihofizičnega stanja voznika avtobusa, ki je bil namenjen za prevoz osnovnošolskih otrok na izlet. Pri nadzoru so ugotovili, da je bil voznik avtobusa pod vplivom alkohola. Zato so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje ter mu izrekli globo v višini 300 evrov in štiri kazenske točke. Prav tako so na ljubljansko upravno enoto podali predlog za kontrolni zdravstveni pregled voznika. Prevoz otrok na izlet je opravil drugi voznik.

Podobno so pred dnevi ugotovili policisti policijske postaje Gornji Petrovci. Pri nadzoru psihofizičnega stanja voznika avtobusa, ki bi moral osnovnošolske otroke odpeljati na izlet, so ugotovili, da je voznik, sicer državljan Avstrije, bil pod vplivom alkohola. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo, mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje ter mu prav tako izrekli globo 300 evrov in štiri kazenske točke. Prevoz otrok na izlet je opravil drugi voznik.

Tudi policisti novomeške policijske uprave so po poročanju časnika Večer 22. maja izvajali nadzor nad vozniki avtobusov in zjutraj v Škocjanu kontrolirali voznika, ki je prevažal šolske otroke. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so mu odredili preizkus z indikatorjem alkohola, ki je pokazal vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Tudi ta je bil ob vozniško dovoljenje, izrekli pa so mu še globo in kazenske točke.

Lendavski policisti pa so konec aprila med kontrolo šolskega avtobusa pred prevozom osnovnošolcev na izlet z alkotestom preizkusili voznika avtobusa. Test je pokazal prisotnost alkohola v organizmu. Vozniku so policisti odvzeli vozniško dovoljenje ter ga kaznovali z globo v višini 600 evrov in osmimi kazenskimi točkami.

Na Združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) s konkretnimi primeri niso seznanjeni in jih ne morejo komentirati, vsake take primere pa obsojajo.

Kot je za STA še navedel direktor združenja Robert Sever, v združenju na področju varnosti v cestnem prometu sodelujejo v različnih akcijah, ki jih vodi Javna agencija RS za varnost prometa. Prek teh aktivnosti poskrbijo za ustrezno osveščenost članov.