IUS-INFO - Dnevne novice - Evropski poslanci za krepitev kibernetske obrambe in sodelovanja z Natom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

13.6.2018

Evropski poslanci za krepitev kibernetske obrambe in sodelovanja z Natom

Strasbourg, 13. junija (STA) - Evropski poslanci opozarjajo, da mora EU zaradi novih hibridnih groženj okrepiti spletno obrambo, poskrbeti za hitrejši odziv in tesneje sodelovati z zvezo Nato. To poudarjajo v dveh resolucijah, ki so jih danes sprejeli na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

V resoluciji o kibernetski obrambi, za katero je glasovala večina evropskih poslancev, izpostavljajo, da so Rusija, Kitajska in Severna Koreja, pa tudi nekatere organizacije, v preteklosti izvedli kibernetske napade na ključno infrastrukturo v uniji, sodelovali v množičnem nadzoru evropskih državljanov, izvajali kampanje dezinformiranja in preprečevali dostop do spleta.

Po mnenju poslancev je Evropa zaradi različnih obrambnih strategij in zmogljivosti ranljiva za kibernetske napade. Zato pozivajo članice unije, naj okrepijo sodelovanje svojih oboroženih sil ter kibernetsko sodelovanje z Natom in drugimi partnerji na evropski ravni. Med drugim parlament predlaga več skupnih kibernetskih vaj, urjenje in izmenjavo častnikov ter izboljšanje kibernetske obrambe misij in operacij EU.

Poslanci tudi pozdravljajo dva kibernetska projekta znotraj stalne strukture za obrambno sodelovanje Pesco, platformo za izmenjavo informacij o kibernetskih incidentih ter kibernetske enote za hitro odzivanje. Ob tem upajo, da bo to vodilo v oblikovanje evropskih kibernetskih enot za hitro odzivanje, ki bi prepoznavale in se borile proti kolektivnim kibernetskim grožnjam.

V ločeni resoluciji o odnosih med EU in Natom pa poslanci izpostavljajo, da nobena od organizacij nima vseh orodij za soočenje z novimi varnostnimi izzivi, ki so vse manj konvencionalni in vse bolj hibridni. Zato želijo, da se odnosi osredotočijo na strateško komuniciranje, boj proti terorizmu, izmenjavo zaupnih informacij in zajezitev nezakonitih migracij.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar