c S

Temeljne pravice starejših je treba bolje zaščititi

13.06.2018 13:27 Dunaj, 13. junija (STA) - Družbe starejše pogosto obravnavajo kot breme, njihove temeljne pravice pa so vse prepogosto spregledane, v nedavno objavljenem poročilu za letos opozarja agencija EU za temeljne pravice (FRA). Direktor agencije Michael O'Flaherty je ob tem pozval k boljši zaščiti pravic starejših ter spremembi političnih zavez v otipljive ukrepe.

"Temeljne pravice ne veljajo samo za mlade. Varujejo vse, ne glede na starost," je poudaril O'Flaherty. "Zavzeti se moramo za družbene, politične, socialne, ekonomske in kulturne pravice starejših," je še pozval.

Poročilo o temeljnih pravicah, objavljeno prejšnji teden, letos glavno poglavje namenja enaki obravnavi starejših in spoštovanju njihovih temeljnih pravic. Ugotavlja, da je zavedanje glede problematike tega vprašanja vedno boljše.

Obenem svari pred uporabo enotne rešitve za vse težave, saj se lahko recimo ženske, predstavniki narodnostnih manjšin ali invalidi srečujejo z različnimi ovirami pri staranju. Opozarja tudi, da bi se današnji mladi lahko kasneje v življenju znašli v težavah, če bodo deležni slabe izobrazbe in ne bodo mogli najti zaposlitve.

Poročilo poudarja, da je treba zaščito pred diskriminacijo zaradi starosti s sprejetjem direktive EU o enakem obravnavanju, ki bo zaščito pred diskriminacijo razširila tudi na dostop do storitev, nastanitve in zdravstvenega varstva itd., ne le na področje zaposlovanja. Predlaga tudi boljšo uporabo sredstev EU pri spodbujanju vključevanja in enaki obravnavi starejših.