c S

EU in Nato pozdravila dogovor o imenu Makedonije

13.06.2018 07:33 Bruselj, 12. junija (STA) - Zveza Nato in Evropska unija sta pozdravili današnji dogovor Aten in Skopja o imenu Makedonije, pri tem pa dala vedeti, da bo dogovor omogočil Makedoniji napredek pri približevanju obema povezavama.

"Toplo pozdravljam dogovor, ki sta ga dosegla premierja Aleksis Cipras in Zoran Zaev glede rešitve spora o imenu med Atenami in Skopjem. Ta zgodovinski dogovor priča o vrsti let potrpežljive diplomacije in pripravljenosti teh dveh voditeljev, da rešita spor, ki je predolgo vplival na regijo," je na Twitterju zapisal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Obe državi je pozval k uresničitvi sporazuma. "To bo Skopje postavilo na pot proti članstvu v Natu in pomagalo pri utrditvi miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu," je dodal.

Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v odzivu ocenila, da je bila perspektiva EU za Zahodni Balkan "ključna spodbuda za dosego dogovora v duhu dobrega sodelovanja med sosedami".

"Sedaj se veselimo, da bo Svet EU sprejel naša priporočila iz 17. aprila o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo v juniju. To ni samo zasluženo priznanje pomembnih reformnih rezultatov države, ampak bo tudi bistveno prispevalo k polni uresničitvi dogovora v interesu obeh držav, regije in naše unije v celoti," je v sporočilu za javnost med drugim zapisala Mogherinijeva.

Evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), sicer tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo in član poslanske trojke, ki je posredovala v notranjepolitičnem sporu v Makedoniji, je v odzivu na informacijo, da sta Makedonija in Grčija sklenili dogovor o za obe strani sprejemljivem imenu makedonske države - Republika Severna Makedonija, ocenil, da sporazum, "utrjuje pot do izboljšanih in bolj produktivnih odnosov in predstavlja pomemben prispevek k stabilnosti Jugovzhodne Evrope".

"Pogajalci iz obeh držav in mediatorji Združenih narodov si skupaj s predstavniki Evropske unije zaslužijo polno priznanje za doseženi cilj. Z dogovorom o imenu so Makedoniji odprta vrata do polnopravnega članstva v Evropski uniji in zvezi Nato. Članice EU in Nata morajo sprejeti dogovor in ga pozdraviti kot možnost razširitve širitvenega procesa na vse države jugovzhodne Evrope, ki lahko tako postanejo aktivni igralci v krepitvi kohezije in stabilnosti na celotni celini. Zdaj je ključnega pomena, da dogovor podpre široka večina političnih strank in javnost obeh držav," je v odzivu zapisal Vajgl.

Čestitke premierjema Ciprasu in Zaevu je za dogovora izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Držim pesti. Hvala vama, da je nemogoče postalo mogoče," je zapisal na Twitterju.

Zadovoljstvo je izrazil tudi posebni odposlanec ZN Matthew Nimetz, ki je že več kot dve desetletji posredoval pri reševanju spora. Izrazil je prepričanje, da bo dogovor vodil v krepitev odnosov med obema narodoma. Ocenil je še, da gre za dogovor, ki ne bo koristil le obema državama, ampak tudi širši regiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.