c S

Tonin ostaja na čelu NSi in ne zapira vrat za dogovor s Šarcem

13.06.2018 07:42 Ljubljana, 12. junija (STA) - Povolilno dogajanje je danes zaznamovala predvsem NSi. Pričakovano svet stranke ni sprejel ponujenega odstopa predsednika Mateja Tonina, ki se je danes srečal tudi s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Poudaril je, da vrat ne zapirajo, da pa bo ključna programska uskladitev. Danes je DVK objavila tudi končne izide volitev, ki pa še niso uradni.

Toninov obstanek na predsedniškem mestu je zvečer na tajnem glasovanju podprlo 51 članov sveta stranke, devet pa bi jih sprejelo njegov odstop, ki ga je ponudil, ker stranka na minulih državnozborskih volitvah ni dosegla želene 10-odstotne podpore, četudi je izboljšala volilni rezultat izpred štirih let.

Tonin je ob tem ocenil, da se je stranka danes odločila nadaljevati z začrtano smerjo. Bistveno je, da je stranka ostala enotna, je dodal.

Na svetu stranke so spregovorili tudi o pogovorih o bodoči koaliciji. Tonin je v izjavi za medije ponovil, da se stranka pogovarja z vsemi in da bo pomembna uskladitev programov. Kot je pojasnil, sta s predsednikom SDS Janezom Janšo po volitvah govorila dvakrat, s Šarcem pa se je sestal danes. Predlagal mu je, naj pregleda program NSi in iz njega črta, kar je zanje nesprejemljivega.

Šarec je že popoldne po srečanju s Toninom pojasnil, da sta ugotovila tudi nekaj skupnih programskih točk, a jih ni želel razkriti. "Danes je bil čas za prvi pogovor, da smo ugotovili, da so vrata odprta, in to je to," je pojasnil.

Glede tega, ali se v NSi strinjajo z izhodiščnimi točkami, ki jih je sam poslal v parlament izvoljenim strankam z izjemo SDS, je Šarec dejal, da so te takšne, da s tistim, ki bi imel kaj proti njim, ne bi bilo smisla govoriti naprej.

Poziva od SDS na srečanje Šarec, kot je dejal, še ni prejel in pravi, da tudi ne ve, če ga lahko pričakuje. Če ga bodo dobili, se bodo pa odločili, ali se bodo nanj tudi odzvali, je dejal in dodal: "Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče." Obenem je zagotovil, da LMŠ pred ustanovno sejo DZ ne bo predlagala kandidata za predsednika DZ, verjame pa, da se bodo do takrat uskladili, kdo bo predsednik.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na rezultate volitev za STA ocenil, da nastaja nekakšen levi blok, saj koalicija, ki se sedaj nakazuje, kaže na levo sredino. Poudaril je tudi, da levi blok, ki ga je sklenil s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ni bil predvolilna koalicija, saj sam ni šel na volitve.

Oceno vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše, da je bila sklenitev levega bloka z Jankovićem napaka, pa je komentiral, da ima vsak pravico, da volilni rezultat ocenjuje po svoje. Opozoril pa je, da je pred volitvami izvršni odbor DeSUS soglasno podprl ta poziv k sklenitvi levega bloka. Ljubljanskemu županu je tudi žal, da se tudi ostali, s katerimi so se pogovarjali, niso odzvali povabilu k levemu bloku.

Državna volilna komisija (DVK) je sicer delnim izidom predčasnih volitev v DZ prištela še glasove po pošti iz tujine. Največ, skoraj 21 odstotkov glasov so ti volivci namenili relativni zmagovalki volitev SDS. Po številu prejetih glasov sledi Levica, ki jo je izbralo dobrih 11 odstotkov volivcev, na tretje mesto pa se je uvrstila SD z dobrimi desetimi odstotki.

S prištetjem glasovnic iz tujine so znani končni izidi državnozborskih volitev. Ti pa še niso uradni, saj jih mora DVK še potrditi. To bo storila v četrtek, dan pozneje pa bodo poročilo predali predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo sklical ustanovno sejo DZ. V DZ se je uvrstilo devet strank, relativna zmagovalka volitev je SDS, volilna udeležba je bila 52,64-odstotna.

Po preštetih glasovnicah po pošti iz tujine so nekateri kandidati, ki se jim je obetal poslanski sedež, ostali praznih rok. Medtem ko se je poslanski mandat v novomeški volilni enoti najprej obetal Petru Dirnbeku iz Brežic, pa je očitno več glasov med kandidati Levice v tej enoti zbral Primož Siter iz Trbovelj. Med poslanci NSi v prihodnjem mandatu ne bo Martina Mikoliča, župana Občine Rogatec, ki pa je kandidiral v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah. V državni zbor se je uvrstil Aleksander Reberšek iz Žalca.

Spremembe so tudi med poslanci Stranke Alenke Bratušek, pri čemer pa predsednica stranke Alenka Bratušek še vedno ostaja zunaj parlamenta. Namesto Jožefa Ribiča, ki se mu je pred prištetimi glasovi po pošti iz tujine obetal poslanski stolček, bo nanj sedel Andrej Rajh iz Maribora.