c S

Komisija DZ o varnostnih razmerah na Balkanu in schengenski meji

12.06.2018 13:44 Ljubljana, 12. junija (STA) - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je danes sestala na predvidoma zadnji seji v tem sklicu parlamenta. Obravnavali so med drugim varnostne razmere na Balkanu in schengenski meji ter nezakonite migracije.

Predsednik komisije Branko Grims (SDS) je po seji za zaprtimi vrati v izjavi za javnost opozoril predvsem na povečanje nezakonitih vstopov v Slovenijo v letošnjem letu. Po uradnih podatkih je bilo letos do današnjega dne prestreženih 2668 ilegalnih migrantov, od tega jih je bilo 649 vrnjenih nazaj, predvsem na Hrvaško. Gre za 430 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Poleg tega je iz Italije dodatno prispelo v Slovenijo 199 pribežnikov, od katerih jih je Slovenija vrnila 14, je še povedal predsednik parlamentarne komisije.

Od novega leta je bilo v Sloveniji 1163 prosilcev za azil, od tega 88 žensk in nič otrok. Ob tem je Grims opozoril, da pri teh številkah manjka več kot tisoč ljudi, ki so izginili pred uradnim začetkom postopka za azil in del teh naj bi prevzele tudi kriminalne združbe. Ta skupina predstavlja veliko večje varnostno tveganje od tistih, ki so v uradnih postopkih. Po ocenah varnostno-obveščevalnih služb naj bi se razmere kar zadeva ilegalne migracije sicer dodatno zaostrile jeseni, je še dejal Grims, ki zagovarja tehnične ovire na meji, več policijskih patrulj ter sodelovanje vojske pri varovanju meje.

Slovenijo bi po njegovih besedah morale skrbeti še posebej razmere v BiH, kjer je v tem trenutku okoli 4000 do 5000 nezakonitih migrantov in vsi naj bi si želeli oditi proti Sloveniji. Prav tako novo odprte poti prek osrednje BiH in ob jadranski obali pomenijo zelo velik varnostni izziv in hude težave za vse varnostne službe v Sloveniji. Te delajo po svojih najboljših močeh, vendar sodelovanje na Balkanu ne teče, kot bi si želeli, je še dejal Grims.

Menil je še, da bi Slovenija morala imeti dobro in odločno vlado, ki bi po vzoru avstrijske vlade zaščitila slovenske interese in okrepila varnostne službe. V vakuumskem obdobju pogajanj o prihodnji vladi to pomeni, da Slovenija izgublja čas in iz varnostnega vidika je to za Slovenijo zelo problematično obdobje, je še ocenil.