c S

Spodnji dom britanskega parlamenta o dopolnilih k zakonu o brexitu

12.06.2018 13:11 London, 12. junija (STA) - Spodnji dom britanskega parlamenta bo danes in v sredo glasoval o dopolnilih k zakonu o brexitu, ki jih je sprejel zgornji dom parlamenta. Britanska premierka Theresa May in minister za brexit David Davis sta poslance posvarila, da bodo s podporo dopolnilom oslabili britanski položaj v poganjanjih o brexitu z Brusljem.

Poslanci spodnjega doma bodo glasovali o dopolnilih k zakonu, ki je ključen za britanski odhod iz Evropske unije, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave, in prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

Vlada si prizadeva, da bi večino od 15 dopolnil lordske zbornice v spodnjem domu zavrnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim bi lahko bilo danes sprejeto dopolnilo, v skladu s katerim bo parlament odločal, kaj se bo zgodilo, če bodo člani obeh domov zavrnili končni dogovor o brexitu, ki ga bosta dosegla Bruselj in London.

V sredo bi lahko potrdili dopolnilo o članstvu v carinski uniji EU, ki pa glede na predlog ne bo imelo velikega dejanskega učinka.

Dopolnilo, ki določa pridružitev Evropski gospodarski skupnosti in s tem enotnemu evropskemu trgu, bi medtem lahko v sredo zavrnili, saj mu nasprotujejo opozicijski laburisti. Ti sicer večino dopolnil podpirajo.

Britanska premierka Theresa May je že v ponedeljek dejala, da "bi potrditev lordskih dopolnil spodkopala njen pogajalski položaj v Bruslju". Poslancem svoje konservativne stranke je ob tem sporočila, da "mora biti stranka enotna v odločenosti, da izpolni odločitev britanskega ljudstva".

Tudi minister za brexit Davis je po poročanju britanskega BBC v pismu poslancem iz vrst konservativcev poudaril, da bi lahko dopolnila spodkopala britanski položaj v pogajanjih.

Mayeva in Davis se bojita, da bodo proevropski poslanci njune stranke podprli dopolnila, ki bodo zagotovila tesno povezanost Otoka z gospodarstvom EU po izstopu. Vlada v parlamentu že tako in tako nima večine in se na glasovanjih zanaša na podporo severnoirskih ulstrskih unionistov (DUP).

EU in Združeno kraljestvo sta se doslej dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje. Cilj je, da je ločitveni oziroma izstopni sporazum dorečen do oktobra in da nato steče proces ratifikacije.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.