c S

Timmermans zaradi nepredvidljivosti Trumpa pozval k reformi EU

12.06.2018 11:38 Strasbourg, 12. junija (STA) - Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes pozval EU, da naj zaradi nepredvidljivosti ZDA "v prihodnje vzame usodo v svoje roke" ter doseže dogovor o reformah območja evra in pravice do azila. "Verjeti moramo, da smo tega sposobni, saj imamo trdne temelje," je še dejal v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

K dogovoru o reformi območja evra Timmermans evropske voditelje poziva že na prihodnjem vrhu, ki bo 28. in 29. junija v Bruslju. Kot je ocenil, je vrh priložnost, da vse ideje in politično voljo spremenijo v konkretna dejanja in odločitve. Med drugim je omenil spremembo evropskega mehanizma stabilnosti v neke vrste evropski denarni sklad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozval je tudi k hitri rešitvi vprašanja pravice do azila na evropski ravni. "Za pomembne odločitve je potreben čas, a ne moremo jih neomejeno prelagati na prihodnost," je poudaril. Tudi za to Timmermans vidi priložnost na prihodnjem vrhu unije.

Dodal je, da nas zavračanje ladje Aquarius z rešenimi migranti v Sredozemlju opominja, da težav ne moremo preprosti odmisliti. "Noben zid ni dovolj visok in nobeno morje dovolj veliko, da bi naše države obvarovali pred tem, kar najbolj pritegne ljudi: svobodo, bogastvom in stabilnostjo naše unije," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.