c S

Trump in Kim za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka

12.06.2018 11:02 Singapur, 12. junija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes na zgodovinskem vrhu v Singapurju dogovorila za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka. V skupni izjavi sta se zavzela za vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Trump je dejal, da se bo proces denuklearizacije začel zelo kmalu.

Trumo in Kim sta zgodovinsko srečanje, ki je potekalo v luksuznem hotelu Capella na otoku Sentosa, začela z rokovanje in poziranjem fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje. Nato sta imela pogovor na štiri oči, ki je trajal 41 minut, kasneje pa so se jima pridružili še člani delegacij.

Trump je ob zaključku srečanja dejal, da sta s severnokorejskim voditeljem vzpostavila "posebno vez".

Voditelja sta podpisala skupno izjavo, ki jo je Trump označil za "precej celovit" in "zelo pomemben" dokument. V njem sta se zavzela za vzpostavitev "novih odnosov" med ZDA in Demokratično ljudsko republiko Korejo, kot je uradni naziv Severne Koreje. Trump je v dokumentu obljubil "varnostna zagotovila" Severni Koreji, Kim pa je potrdil zavezo k celoviti denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Strani sta se tudi dogovorili, da se bodo v najkrajšem možnem času nadaljevala pogajanja, ki jih bosta vodila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in visoki predstavnik Severne Koreje.

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: "Ta proces bomo začeli zelo kmalu."

"Svet bo videl veliko spremembo," pa je dejal severnokorejski voditelj. "Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj," je pristavil.

Trump je še dejal, da je "absolutno" pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. "Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala," je dodal po podpisu skupne izjave s Kimom.

Ko sta se rokovala ob slovesu, je Trump severnokorejskega voditelja označil za "zelo sposobnega moža", ki "ima zelo zelo rad svojo državo".

Na pogovorih delegacij so na ameriški strani sodelovali šef Trumpovega kabineta John Kelly, državni sekretar Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, na severnokorejski pa podpredsednik Delavske stranke Kim Yong-chol, zunanji minister Ro Yong-ho in nekdanji zunanji minister Ri Su-yong. Pogovore so prekinili za kosilo, na katerem so jim postregli z zahodnimi, korejskimi, kitajskimi in malajskimi jedmi.

To je bilo prvo srečanje med aktualnima voditeljema ZDA in Severne Koreje. Takšno srečanje je bilo še pred nekaj meseci nepredstavljivo, saj sta bili državi na robu oboroženega konflikta, voditelja pa sta izmenjevala žaljivke in grožnje.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je srečanje spremljal v živo preko televizije in je svojim ministrom dejal, da je ponoči komaj kaj spal. "Upam, da bo vrh uspešen in da bo prinesel popolno denuklearizacijo, mir in novo dobo" v odnosih med Korejama in ZDA, je poudaril.

Kitajska je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila "novo zgodovino". V Pekingu so ob tem pozvali k celoviti denuklearizaciji za končanje napetosti na Korejskem polotoku.

"V središču jedrskega vprašanja je varnostno vprašanje. Najpomembnejši in najtežji del tega varnostnega vprašanja za ZDA in Severno Korejo je najti način za rešitev z enakovrednimi pogovori," je poudaril kitajski zunanji minister Wang Yi.

"Na eni strani je rešitev jedrskega vprašanja seveda celovita denuklearizacija. Hkrati je treba vzpostaviti mirovni mehanizem za polotok in rešiti upravičene varnostne pomisleke Severne Koreje," je še dejal kitajski zunanji minister.