c S

ZDA na Tajvanu odprle svoje novo de facto veleposlaništvo

12.06.2018 11:02 Taipei, 12. junija (STA) - ZDA so na Tajvanu odprle svojo novo, 255 milijonov ameriških dolarjev vredno de facto veleposlaništvo. Ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa se je odločila, da bo v luči kitajskih diplomatskih razhajanj in vojaških groženj okrepila svoje stike s Tajvanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je poleg tega marca tudi sprejel odločitev, ki ameriškim predstavnikom dovoljuje potovanje na otok. Peking je Washington takrat pozval, naj "popravi napako", saj ima Kitajska Tajvan za svoje ozemlje.

ZDA so diplomatske odnose s Kitajsko vzpostavile leta 1979 in hkrati obdržale tesne gospodarske, politične in varnostne vezi s Tajvanom. Svoje stike s Tajvanom urejajo prek Ameriškega inštituta na Tajvanu (AIT).

"Nov dom AIT je očiten simbol naših trdnih vezi, ki bo omogočil še bolj poglobljeno sodelovanje v prihodnjih letih," je na slovesnosti dejala pomočnica ameriške sekretarke za izobraževanje in kulturo Marie Royce.

Slovesnosti se je udeležil tudi tajvanski predsednik Tsai Ing-wen. Slednji je novo stavbo AIT označil kot novo poglavje v veliki zgodbi ameriško-tajvanskih odnosov.

Vodja AIT James Moriarty je novi kompleks AIT označil za mejnik v odnosih med ZDA in Tajvanom in dokaz velike zaveze ZDA do Tajvana.