c S

V nekaterih bankah kriminalistične preiskave

11.06.2018 15:30 Ljubljana, 11. junija (STA) - Kriminalisti v nekaterih bankah ter pri nekaterih pravnih in fizičnih osebah na območju Ljubljane, Kopra in Kranja danes izvajajo hišne preiskave. V njih 100 kriminalistov in policistov zbira dokaze za potrditev utemeljenega suma storitve več korupcijskih kaznivih dejanj. Od 35 osumljenih oseb je pet pridržanih.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, izvajajo prek 20 hišnih in osebnih preiskav na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper in Kranj. Preiskave potekajo na podlagi izdanih odredb preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, tako pri fizičnih kot pri pravnih osebah.

"Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve korupcijskih kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, pa tudi zasega protipravno pridobljene premoženjske koristi," so pojasnili.

Doslej so ugotovili, da je več povezanih osumljencev urejalo posojila osebam, ki so bile sicer kreditno nesposobne. Trenutno je skupno osumljenih 35 oseb, državljanov Slovenije, ki so storili vsaj 31 korupcijskih kaznivih dejanj. Pet oseb je pridržanih in bodo v zakonsko določenem roku privedeni pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani skladno z dogovorom z državnim tožilcem Specializiranega državnega tožilca, ki vodi in usmerja predkazenski postopek.

"Protipravno pridobljena premoženjska korist po trenutnih podatkih presega 850.000 evrov," so še navedli na ljubljanski policijski upravi in dodali, da so kriminalisti preiskavo začeli v začetku leta 2017 na podlagi prijave fizične osebe in oškodovane banke.

Kot je poročal Radio Slovenija, preiskave potekajo na lokacijah bank NLB, gre za tri lokacije največje banke v državi. Kot so povedali v NLB, te potekajo na njihovo prijavo zaradi sumov kaznivih dejanj, ki naj bi jih organizirana kriminalna združba izvajala na škodo NLB in nekaterih drugih bank.

NLB je pred nekaj meseci zaznala nenavadno poslovanje pri nekaterih strankah in zadevo predala policiji, so povedali v NLB. "Današnje preiskave so plod naše prijave. NLB s policijo še naprej v celoti sodeluje s ciljem, da bo preiskava uspešno zaključena, kar je tudi v interesu banke," so dodali.

Po neuradnih podatkih časnika Finance je policija pridržala dva organizatorja in tri uslužbence različnih bank, ki so več mesecev kreditno nesposobnim osebam urejali posojila s poneverjanjem dokumentacije. Jemali naj bi posojila nižjih zneskov, do 15.000 evrov, večkrat tudi pri več bankah na isti dan. Organizatorja in (nižji) uslužbenci bank naj bi za to jemali provizijo.

Neuradno naj bi preiskave potekale še v poslovalnicah nekaterih drugih bank, med njimi v Banki Sparkasse ter v Lonu in Delavski hranilnici. V Lonu so preiskave potrdili, medtem ko so Iz Abanke, Unicredit banke Slovenija ter Addiko Bank v odzivu na informacije, da so kriminalisti tudi pri njih, sporočili, da pri njih preiskave ne potekajo. V banki Sparkasse neuradnih navedb ne komentirajo.