c S

Minuli konec tedna več deset tujcev nezakonito vstopilo v Slovenijo

12.06.2018 06:53 Ljubljana/Koper/Novo mesto, 11. junija (STA) - Minuli konec tedna so policisti znova prestregli več deset tujcev, ki so v Slovenijo vstopili nezakonito. Že v petek pa so na avtocestnem postajališču Obrežje prijeli tudi 40-letnega državljana Nemčije, ki je v osebnem avtomobilu prevažal tri državljane Sirije, ki so pred tem na območju Posavja nezakonito prestopili državno mejo.

V zadnjem vikendu so policisti na območju Policijske uprave (PU) Koper prijeli 49 oseb, ki so v Slovenijo nezakonito. Največ (27) je bilo državljanov Afganistana, večina pa jih je prišla v petek popoldan in zvečer, predvsem na območju policijske postaje Ilirska Bistrica. Policisti so tri vrnili na Hrvaško, ostali so zaprosili za mednarodno zaščito, so sporočili s PU Koper.

Na območju Bele krajine pa so od od petka izsledili 72 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Večino prijetih tujcev so policisti po policijskih postopkih že predali hrvaškim varnostnim organom, postopki s posameznimi tujci pa še niso zaključeni, so sporočili z novomeške PU.

Dodali so še, da so v petek prijeli 40-letnega državljana Nemčije, ki je prevažal tri državljane Sirije. Osumljencu so odvzeli prostost, ga pridržali in s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Ta je zanj odredil pripor. Sirce pa so predali hrvaškim varnostnim organom.

STA objavlja zadnje podatke o številu tujcev, ki čakajo na predajo prošnje ali pa so že prosilci za mednarodno zaščito, glede na lokacije.

Tujci, ki čakajo na podajo prošnje

lokacija število

----------------------------------------

sprejemnica v azilnem domu 48

sprejemnica v izpostavi Logatec 59

----------------------------------------

skupaj 107

Prosilci za mednarodno zaščito

lokacija število

----------------------------------------

azilni dom 94

izpostava Kotnikova 57

izpostava Logatec 39

bolnišnica 1

rejništvo 1

dijaški dom postojna 13

zapor, hišni pripor 5

center za tujce veliki otok 15

razseljeni 45

---------------------------------------

skupaj 270

vir: Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov