c S

Koroški župani s skupnim protestom zaradi zamud pri projektu tretje razvojne osi

11.06.2018 15:56 Ravne na Koroškem, 11. junija (STA) - Svet Koroške regije je na današnji seji podprl skupno protestno izjavo zaradi odmikov od časovnih rokov, ki so opredeljeni v julija lani podpisanem protokolu glede tretje razvojne osi. Svet regije od ministrstva za infrastrukturo, kamor pošilja protest, in Darsa pričakuje, da se bodo vse aktivnosti izvajale skladno z dogovorjenim v protokolu.

Trenutno že prihaja do več kot polletnega zamika pri izvajanju aktivnosti, saj bi se projektiranje hitre cestne povezave med Šentrupertom, Velenjem in Slovenj Gradcem moralo začeti decembra lani, pa se še ni.

Trenutno je znano, da je nadzorni svet Darsa nedavno soglašal s podpisom pogodbe z izbranim izvajalcem projektiranja odseka med Velenjem in Slovenj Gradcem, medtem ko soglasja za izbranega izvajalca za projektiranje odseka Šentrupert-Velenje ni podal.

Uradno na Darsu razloga za to ne pojasnjujejo, na Koroškem pa domnevajo, da je to zaradi vloženih pobude in zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za odsek Šentrupert-Velenje jug.

Kot so STA pojasnili na ustavnem sodišču, je 16. januarja letos pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti omenjene uredbe vložila skupina prebivalcev Šmartnega ob Paki, pred nekaj dnevi, 30. maja letos, pa so zahtevo za oceno ustavnosti uredbe vložile še občine Braslovče, Šmartno ob Paki in Polzela. "Kako bo ustavno sodišče obravnavalo zadeve, še ni jasno, ker še niso na vrsti," so danes pojasnili na sodišču.

Medtem pa župana Mestne občine Slovenj Gradec Andreja Časa, ki je na današnji seji sveta regije od Občine Radlje ob Dravi v imenu slovenjgraške občine prevzel enoletno vodenje svetu regije, dogajanje okoli tretje razvojne osi ne skrbi preveč, čeprav protest zaradi odmikov od časovnih rokov v protokolu podpira.

"Jaz sem optimist," je v izjavi po seji dejal Čas, ki ocenjuje, da gredo stvari neodvisno od parlamentarnih volitev in menjavanja vlade operativno naprej. Zaostanek po njegovih besedah še ne pomeni preplaha, po njegovem bi se v začetku leta 2020 dejansko lahko začela dela na terenu za izgradnjo hitre ceste med avtocestnim križem in Koroško.

Bolj ga skrbijo postopki za odseke severno od Slovenj Gradca, ki so v fazi izbiranja variant. Zato je pa njegovih besedah nujno vztrajati pri obnovi obstoječih prometnic v regiji.

Župan Občine Vuzenica in državni svetnik Franjo Golob pa je na današnji seji sveta regije predlagal vložitev zakona o izvedbi tretje razvojne osi, saj bi po njegovem le tako hitro dobili do težko pričakovano prometnico. Večje podpore predlogu ni dobil, ravenski podžupan in koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik pa je glede vlaganja zakona opozoril na možnost zakonodajnih referendumov, kar bi po njegovih besedah lahko privedlo do politizacije zadeve.

V času enoletnega vodenja slovenjgraške občine Sveta Koroške regije bodo sicer potekale lokalne volitve letošnjo jesen, tako da Čas za zdaj pričakuje le eno sejo v jesenskem času pred volitvami, na kateri bodo predvidoma podpisali nov dogovor za razvoj regije.

Če pa bo nadaljeval županski mandat in s tem tudi vodenje sveta regije, pa se bo med drugim zavzemal za regionalizacijo Slovenije. "Imamo 11 mestnih občin, ki sovpadajo s statističnimi regijami, rabimo še eno, ker imamo 12 statističnih regij. In morda še kakšno mestno občino, ker to ni nič slabega, prek te ustavne kategorije v lokalni samoupravi pravzaprav krepimo policentrični razvoj," je danes dejal Čas, ki se bo torej zavzemal za ohranitev in okrepitev statusa mestne občine in morda tudi za pridobitev še kakšne mestne občine.