c S

Italija pozvala Nato k pomoči v boju proti nezakonitim migracijam

11.06.2018 15:36 Rim, 11. junija (STA) - Italija je zvezo Nato pozvala k večji pomoči v boju proti nezakonitim migracijam iz Severne Afrike. Rim je Nato pozval tudi k večji osredotočenosti na območje Sredozemlja, na katero bi se v okviru zavezništva bolj osredotočila tudi Italija, je po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom povedal italijanski premier Giuseppe Conte.

"Mislim, da je naravno, da bi imela naša država pomembnejšo vlogo pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti na t. i. južnem boku zavezništva," je po današnjem srečanju v Rimu povedal Conte, predsednik nove italijanske vlade, ki jo sestavljata do tujcev sovražna Liga in populistično Gibanje pet zvezd.

Že v nedeljo se je s Stoltenbergom srečal novi italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi, ki je izpostavil, da je za Italijo pomembno, da "Nato na julijskem vrhu ponovno potrdi 360-stopinjski pristop v svoji varnostni politiki in ne zapostavlja južnega boka, od koder prihajajo resni izzivi za zavezništvo, začenši s terorizmom," je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Novi italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je znan po svojih ostrih stališčih na področju migracijske politike, je že v petek Nato pozval k "oblikovanju obrambnega zavezništva za zaščito Italije". "Italija je napadena z juga in ne z zahoda," je poudaril.

Premier je ob tem danes namignil, da bi Rim zmanjšal število svojih vojakov v Natovi misiji v Afganistanu. Kot je povedal, ima Italija v tujini 6000 vojakov, od tega skoraj 900 v Afganistanu.

Stoltenberg, ki je v Rim prišel v okviru priprav na julijski vrh Nata, je odvrnil, da je "to, kar delamo, v interesu Italijanov". "To vključuje tudi našo misijo v Afganistanu," je poudaril.

Strinjala sta se, da je treba v odnosu z Moskvo ohraniti "dvotirni pristop", ki vključuje tako vztrajanje pri načelih kot dialog. Brez Rusije "bo zelo težko, če ne nemogoče" rešiti številne mednarodne krize, je dejal italijanski premier. Njegova vlada je bolj naklonjena Rusiji kot prejšnje in si prizadeva za prevetritev sankcij Evropske unije proti Rusiji.