c S

Bitcoin po vdoru v južnokorejsko borzo močno navzdol

11.06.2018 13:46 Hongkong, 11. junija (STA) - Vrednost bitcoina in drugih kriptovalut je danes strmoglavila, potem ko so nepridipravi vdrli v južnokorejsko kriptoborzo in znova sprožili zaskrbljenost v zvezi z varnostjo digitalnega premoženja. Kriptoborza Coinrail sicer še ni razkrila vrednosti kriptovalut, ki so bile ukradene konec tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Coinrailu so sporočili, da sodelujejo z oblastmi in razvijalci kriptovalut, da bi odkrili nepridiprave.

Novica o vdoru ta konec tedna je močno udarila po ceni kriptovalut. Bitcoin se je pocenil za 13 odstotkov, ethereum za 12 odstotkov in ripple za skoraj 20 odstotkov. Vlagatelji so se namreč zbali za varnost svojih naložb.

Vrednost kriptovalut je močno upadla od konca lanskega leta, ko je bitcoin dosegel rekordno vrednost blizu 20.000 dolarjev. 11 mesecev prej je bil pri okoli 1000 dolarjih, trenutno pa je zanj treba odšteti okoli 6780 dolarjev.

Južna Koreja je eden od največjih trgov z digitalnimi valutami, hiter razmah njihove popularnosti pa je vlado prisilil k zaostrovanju regulacije. Podobno velja tudi za druge države.

Januarja so spletni kriminalci japonskemu podjetju Coincheck ukradli za več kot 500 milijonov dolarjev digitalnih valut. Japonska je nato februarja izvedla vrsto preiskav v več kriptomenjalnicah.