c S

ZN: Letos v Siriji skoraj milijon novih beguncev

11.06.2018 13:17 Ženeva, 11. junija (STA) - V Siriji je moralo zaradi novih konfliktov v prvih štirih mesecih letošnjega leta domove zapustiti 920.000 ljudi. Glede na tako kratko obdobje gre za najštevilčnejše razseljevanje v Siriji od začetka konflikta, ki poteka že osmo leto, je v Ženevi danes sporočil koordinator ZN za Sirijo Panos Moumtzis.

Kot so še sporočili ZN, se je število notranje razseljenih beguncev v Siriji tako povzpelo na 6,2 milijona ljudi, medtem ko je v sosednje države zbežalo okoli 5,6 milijonov oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moumtzis je pojasnil, da je bila večina novih beguncev prisiljena zapustiti svoje domove zaradi zaostrovanja spopadov na območju nekdanje uporniške enklave Vzhodna Guta in v pokrajini Idlib na severozahodu države, ki je skoraj v celoti pod nadzorom upornikov.

Do objave poročila prihaja, ko je Idlib v minulih dneh pretreslo več letalskih napadov, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi, med njimi tudi otroci.

Kot je še poudaril Moumtzis, je Idlib eno izmed štirih varnih območij v Siriji, ki so jih z dogovorom minulo leto določile Rusija, Turčija in Iran. Ob tem je napovedal tudi hude posledice, če bi se na tem območju z 2,5 milijona prebivalci razvnel obsežen konflikt.

Vojna v Siriji je od začetka spopadov leta 2011 terjala življenja več kot 350.000 ljudi, vendar se Moumtzis boji, da zaradi razmer v Idlibu "v Siriji še nismo videli najhujše krize".

Poudaril je še, da "mora svet zagotoviti, da se ne ponovi ofenziva na Vzhodno Guto", ki so jo minuli mesec po dveh mesecih intenzivnih spopadov ponovno zavzele sile sirskega predsednika Bašar al Asada.

Civiliste so namreč med to ofenzivo, pred tem pa tudi med ofenzivo za osvoboditev mesta Alep, evakuirali v Idlib. Vendar kot poudarja Moumtzis, v Siriji "ni še enega Idliba, kamor bi jih lahko peljali". "Resnično, to je zadnje območje. Ni več lokacije, kamor bi jih lahko premestili," je še dejal in izrazil zaskrbljenost, da vse več ljudi beži proti meji s Turčijo.