c S

Mercator največ vredno podjetje iz sestave Agrokorja

11.06.2018 07:02 Zagreb, 08. junija (STA) - Hrvaški koncern Agrokor je danes objavil nove ocene vrednosti svojih posameznih podjetij. Skupna vrednost vseh podjetjih znotraj največje hrvaške skupine je ocenjena na nekaj manj kot 3,5 milijarde evrov. Največjo vrednost ima slovenski trgovec Mercator, ki je ocenjen na 878,6 milijona evrov, so danes objavili na spletni strani koncerna.

Nova ocena temelji na dobičku iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), ki je zvišan za povprečni multiplikator za določen sektor pri prodaji podobnih podjetij, ter na podlagi poslovnih projekcij za srednjeročne obdobje, je pojasnila izredna uprava koncerna. Kot so opozorili, nova ocena še ni končna. Ni namreč znan t. i. entity priority model poplačila in odpisa dolgov.

Preliminarna vrednost poslovnega sistema Mercator je 878,6 milijona evrov, kar je več kot tretjina vrednosti 19 osnovnih podjetjih iz koncerna brez slovenskega trgovca. Vrednost Agrokorjevih 19 glavnih podjetij je namreč ocenjena na nekaj manj kot 2,2 milijarde evrov.

Mercatorju po vrednosti sledi Jamnica, ki je ocenjena na 494,9 milijona evrov. Pri vrhu so še Ledo, ki je ocenjen na 280,9 milijona evrov, Belje z vrednostjo 276,5 milijona evrov ter trgovec Konzum, ki je ocenjen na 209,3 milijone evrov. Ob Konzumu so dodali, da so vrednost ocenili po obračunu vseh najemov, vključno s finančnim lizingom za objekte, ki so jih prodali in potem najeli.

Izredna uprava pričakuje, da bodo do 10. julija sklenili pogodbo o poravnavi. Upniki Agrokorja so prijavili za 58 milijard kun (okoli 7,8 milijarde evrov) terjatev, izredna uprava koncerna pa jih je priznala za približno 41 milijard kun.