c S

Generalna skupščina ZN izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN

11.06.2018 07:02 New York, 08. junija (STA) - Generalna skupščina ZN je izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN z dveletnim mandatom od 1. januarja 2019 do 31. decembra 2020. Nemčija, Belgija, Južna Afrika in Dominikanska republika niso imele protikandidatov, tekma pa je potekala le za azijski sedež med Indonezijo in Maldivi, pri čemer je zmagala prva.

Generalna skupščina je Indoneziji že v prvem krogu dala dovolj glasov (144), Maldivi pa so jih dobili le 46 in Indonezija bo naslednji dve leti zasedala sedež, ki ga konec letošnjega leta zapušča Kazahstan.

V ostali geografskih skupinah sistema ZN pa je bilo glasovanje le rutinsko, saj so bili kandidati vnaprej dogovorjeni.

Južna Afrika je dobila 183 glasov in bo v okvirju Afriške skupine zasedla sedež Etiopije, Nemčija je dobila 184 glasov, Belgija pa 181. Iz Varnostnega sveta pa se iz skupine zahodna Evropa in drugi poslavljata Nizozemska ter Švedska.

Volitve so potekale še za skupino Latinska Amerika in Karibi, kjer je Dominikanska republika dobila 184 glasov in prihaja v Varnostni svet namesto Bolivije.

V skupini vzhodna Evropa, kamor spada tudi Slovenija, volitev ni bilo, ker do konca leta 2019 v Varnostnem svetu na edinem sedežu predvidenem za to skupino ostaja Poljska.

Belgija in Nemčija sta bili doslej petkrat izvoljeni v Varnostni svet, Indonezija trikrat, Južna Afrika pa dvakrat. Dominikanska republika je bila tokrat izvoljena prvič.

V Varnostnem svetu poleg petih stalnih članic - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija - do konca leta 2019 tako ostajajo Poljska, Slonokoščena Obala, Ekvatorialna Gvineja, Kuvajt in Peru.