c S

Evropski parlament ta teden tudi o novih pravilih glede dronov

11.06.2018 07:35 Strasbourg, 11. junija (STA) - Evropski poslanci bodo ta teden v Strasbourgu glasovali o novih evropskih pravilih glede dronov, razpravljali o prihodnosti Evrope z nizozemskim premierjem ter imeli razpravo o iranskem jedrskem sporazumu. Na plenarnem zasedanju, ki se bo zaključilo v četrtek, bodo tudi glasovali o novem številu sedežev v parlamentu po brexitu.

Junijsko plenarno zasedanje bodo evroposlanci začeli popoldne z razpravo o novi zakonodaji o uporabi dronov, o kateri bodo glasovali v torek. Cilji novih pravil so varno letenje, varnost podatkov in zaščita okolja.

Težki droni spadajo pod zakonodajo EU o letalstvu, medtem ko uporabo dronov, lažjih od 150 kilogramov, urejajo različne nacionalne zakonodaje držav članic. Različna pravila pomenijo večja tveganja. Droni lahko poškodujejo letala ali ljudi in prispevajo k onesnaževanju zraka ter hrupu.

Poslanci bodo zato glasovali o enotnih evropskih pravilih, ki od operaterjev zahtevajo upoštevanje omejitev v zvezi z višino leta in razdaljo. Nova zakonodaja tudi prepoveduje oz. močno omejuje uporabo dronov v bližini letališč, veleposlaništev, zaporov in jedrskih elektrarn ter predvideva obvezno registracijo dronov z več kot 80 džuli kinetične energije ob trku. Od proizvajalcev pa parlament zahteva, naj drone oblikujejo tako, da bodo povzročali kar najmanj hrupa in kar najmanj onesnaževali ozračje.

V torek imajo poslanci dopoldne na dnevnem redu razpravo o pripravah na junijski vrh unije, popoldne pa bodo med drugim razpravljali o iranskem jedrskem sporazumu. Pričakovati je, da bodo zvezi s tem govorili o odzivu EU na umik ZDA iz sporazuma ter vplivu te poteze na Evropo.

Drugi dan zasedanja imajo parlamentarci na dnevnem redu tudi razpravo in glasovanje o resoluciji, ki poziva k boljšemu sodelovanju na področju kibernetske obrambe.

Parlamentarci bodo v torek tudi razpravljali in v sredo najverjetneje potrdili milijardo evrov težek sveženj nujne finančne pomoči Ukrajini, s katero naj bi spodbudili reforme in stabilizirali gospodarstvo.

V sredo bodo poslanci predstavnike Evropske komisije med drugim spraševali o napredku pri poglabljanju ekonomske in monetarne unije in stališčih držav članic glede evropskega denarnega sklada. Popoldne pa bodo s podpredednikom evropske komisije Fransom Timmermansom govorili o spornih reformah pravosodja na Poljskem.

Redne mesečne razprave s parlamentarci o prihodnosti Evrope pa se bo na tokratnem plenarnem zasedanju v sredo dopoldne udeležil nizozemski premier Mark Rutte kot sedmi evropski voditelj.

Evroposlanci bodo tudi glasovali o zmanjšanju števila parlamentarnih sedežev po izstopu Velike Britanije iz EU s sedanjih 751 na 705.