c S

Misija Eulex na Kosovu z novo vlogo

08.06.2018 15:22 Bruselj, 08. junija (STA) - Svet EU je misiji unije na Kosovu Eulex po desetih letih danes dodelil novo vlogo. Misija se bo tako od 14. junija osredotočila na opazovanje izbranih primerov in sojenj na kazenskih in civilnih sodiščih, nadzor in svetovanje zaporom in prevzgojnim zavodom, še naprej pa bo tudi podpirala uresničevanje dogovorov v dialogu med Kosovom in Srbijo.

Po novem misija ne bo več imela pristojnosti na področju reševanja sodnih primerov, saj bo Kosovo prevzelo odgovornost za vse prenesene preiskave, sodni pregon in sojenja, so sporočili iz Sveta EU. Bo pa še naprej imela omejeno pristojnost pri zaščiti prič ter bo nudila podporo specializiranim sodiščem in uradu specializiranega tožilca. Pristojna bo tudi za ohranjanje in spodbujanje varnosti na Kosovu.

Novi mandat Eulexa bo do 14. junija 2020. Za delovanje misije ter urada specializiranega tožilca na Kosovu bodo v dveh letih namenili malo manj kot 170 milijonov evrov.

Misija Eulex je začela delovati decembra 2008 na celotnem ozemlju Kosova. Naloga civilne misije EU je bila pomagati pri vzpostavljanju evropskih standardov na področju policije, pravosodja in carine na Kosovu. Eulex so sestavljali policisti, sodniki in cariniki, ki so od misije ZN Unmik prevzeli nadzor nad delom kosovske policije, carine in sodstva.