c S

Članice EU z dogovorom za preprečitev vstopa majhnih strank v Evropski parlament

08.06.2018 08:13 Bruselj, 07. junija (STA) - Države članice EU so danes dosegle dogovor o volilnem pragu na evropskih volitvah. S tem bi strankam z zelo nizko podporo volivcev onemogočili vstop v Evropski parlament. Če bodo evropski poslanci to potrdili, bi ukrep lahko začel veljati na evropskih volitvah leta 2024, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naslednje evropske volitve bodo prihodnje leto med 23. in 26. majem. V uniji narašča zaskrbljenost, da bodo na njih velik uspeh dosegle populistične in evroskeptične stranke.

Države članice so se po dolgotrajnih pogajanjih dogovorile o volilnem pragu, ki bo znašal najmanj dva in največ pet odstotkov v volilnih enotah z več kot 35 sedeži.

Po sedaj veljavni ureditvi države članice lahko določijo najnižji prag za dodelitev poslanskih mest, ki pa ne sme presegati petih odstotkov. Slovenija sicer nima določenega volilnega praga, osem poslanskih mest, ki ji pripadajo, pa se med kandidatne liste razdelijo po d'Hondtovem sistemu.

Ukrep je del predlaganega reformnega svežnja, ki ga morajo potrditi še evropski poslanci. Reforme lahko sicer začnejo veljati šele na volitvah leta 2024, ker glede na smernice Sveta Evrope v 12 mesecih pred volitvami niso dovoljene spremembe volilne zakonodaje.