c S

Janši najverjetneje mandat za sestavo vlade, Šarec strankam poslal vabilo za koalicijo prihodnosti

08.06.2018 08:29 Ljubljana, 07. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da bo Janezu Janši, predsedniku zmagovalne stranke na volitvah, poveril mandat za sestavo vlade. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša mandata ne bo sprejel. Predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec je na novoizvoljene stranke, z izjemo SDS, naslovil vabilo k sodelovanju.

Da mu namerava poveriti mandat, je Pahor obvestil Janšo na današnjem neformalnem pogovoru. Po predsednikovi oceni bi bilo najboljše, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," je dodal. Pri tem je stranke in njihove voditelje pozval, naj ne glede na politične razlike ali prav zaradi teh razlik ta postopek poteka v duhu dialoga.

Pahor je na novinarsko vprašanje pojasnil, da če bi se izkazalo, da neka druga večina, mimo Janše in SDS, izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo poslancev, se bo Janša znova oglasil pri njem in tudi uradno ne bo sprejel mandatarstva. Janša je to potrdil in dodal, da nima smisla zavlačevati z neko proceduro, če se izkaže, da ima nekdo drug večino za sestavo vlade, saj se s tem nič ne pridobi.

V SDS so z rezultati volitev, na katerih so jim volivci zaupali 25 poslanskih sedežev, zadovoljni, res pa je, da je tokrat v DZ prišlo devet strank. Takšna situacija po Janševih besedah narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke. Tako bo tudi ravnal, če mu bo formalno podeljen mandat za sestavo vlade. Vsi bodo dobili vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči. "Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju," je poudaril.

Formalni pogovori po njegovih besedah za zdaj ne potekajo, ker za to ne obstajajo formalne možnosti. O neformalnih pogovorih, ki potekajo, pa ni želel javno razpravljati. Po Janševi oceni je namreč najslabše, če se koalicije sestavljajo pred televizijskimi kamerami, saj potem v ospredju niso programska izhodišča in vsebina, ampak všečnost in kampanja za naslednje volitve.

Na vprašanje, ali bi bil pripravljen prepustiti mesto komu drugemu v stranki, če bi preostale stranke za sestavo vlade s SDS zahtevale njegov umik, pa je odgovoril, da on ni "edina opcija". Kot je dejal, je v njihovi stranki veliko kolegov, ki bodo v prihodnjih desetletjih vodili slovenske vlade.

Ni pa želel komentirati pogovorov med drugimi strankami o sodelovanju. Šarec je namreč na novoizvoljene stranke, z izjemo SDS, naslovil povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju, ki vsebuje izhodišča z nekaj ključnimi točkami, pri katerih bi se lahko poenotile v koaliciji za prihodnost. Temeljna vrednota, ki naj bi jim bila skupna, pa je normalna, razvojna in uspešna Slovenija v informacijski dobi.

Med 14 splošno oblikovanimi cilji so tudi skupno dobro in medgeneracijsko sožitje, močno, odprto in inovativno gospodarstvo kot temelj socialne države, digitalizacija, stabilne javne finance in znižan javni dolg, proevropska zunanja politika ter ustrezno financirana varnost. Iz pisma o nameri sicer izhaja tudi zavedanje o programskih razlikah med strankami, a naj bi vrednote, ki jih povezujejo, premagale razlike v programskih podrobnostih.

Šarec po današnjem pogovoru s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in sredinem pogovoru z Alenko Bratušek ugotavlja, da obstaja volja, da v koalicijo s SDS ne gredo. Poudaril je, da si želijo razvojno naravnane vlade. "Želimo si gledati naprej, ne želimo si pogrevati preteklosti. Tega se držimo in če bodo tudi druge stranke, ki so tako prej rekle, za to, potem je edina pot taka koalicija," je dodal.

Napovedal je tudi, da se bo srečal z vsemi predsedniki strank, na katere je naslovil pismo, se z njimi pogovoril in potem bodo videli, če obstaja volja, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri Pahorju dorekli vsaj nek obris morebitne koalicije. Sestanek je za STA potrdil tudi prvak SD Dejan Židan.

Cerar je srečanje s Šarcem označil kot konstruktivno. Po njegovih besedah je sestanek potrdil željo SMC in LMŠ, da dobi Slovenija razvojno vlado. Osebno si želi, da bi pogovori, ki potekajo te dni in so, kot poudarja, neformalni in nezavezujoči, "vodili k dogovorom, ki bodo dobri za Slovenijo in bodo temeljili na zavezanosti pravni državi, človekovim pravicam in izboljšanju blaginje".

Šarčevo vabilo k sodelovanju pa po oceni političnega analitika Alema Maksutija kaže na popolno neprofesionalnost v političnem prostoru. Legitimno je, da v povolilnem stanju iščeš koalicijske partnerje, "ne delaš pa tega na način, kot to trenutno počne Marjan Šarec".

Prav tako se mu zdijo izjave o zavračanju sodelovanja s SDS takoj prvih razglasitvah volilnih rezultatov nepremišljene. Napoveduje, da si bodo stranke glede pogovorov z Janšo premislile, saj bo pritisk javnega mnenja prevelik. Maksuti sicer ocenjuje, da je malo verjetno, da bi bil mandatar kdo drug iz SDS.

Maksuti je še ocenil, da se bodo koalicijska pogajanja zavlekla globoko v jesen. Prepričan je tudi, da bomo ob takem sklicu DZ verjetno imeli predčasne volitve.