c S

Pogovori o možnih koalicijah tečejo, za nekatere bodo ključni programski cilji

08.06.2018 08:23 Ljubljana, 07. junija (STA) - Pogovori o možnih koalicijah aktivno potekajo. V stranki SD so današnji pogovor s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem ocenili kot konstruktiven. V NSi in Stranki Alenke Bratušek se pogovarjajo z vsemi. Ob tem pa je iz več strank slišati, da bo za sestavo koalicije ključna uskladitev nekaterih programskih ciljev.

Medtem ko neformalnih pogovorov, ki tečejo v teh dneh, najverjetnejši mandatar Janez Janša ne želi komentirati, je bil danes bolj zgovoren predsednik LMŠ Marjan Šarec. Srečal se je že s prvakom SMC Mirom Cerarjem, Alenko Bratušek in Židanom.

V stranki SD so današnji pogovor ocenili kot konstruktiven s poudarkom na ključnih izzivih Slovenije v prihodnje. "Za Socialne demokrate je izjemno pomembno, da Slovenija dobi učinkovito vlado, ki bo zavezana demokratičnim načelom in bo delala za ljudi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, v kateri so analizirali povolilno dogajanje in možnosti sestave koalicije, dejal tudi, da na pogovore z Janšo verjetno ne bodo šli, "ker so stekli drugje". Če bo vlado vodil Janša, pa bodo "higiensko ostali v opoziciji", kjer bodo znali dobro sodelovati v prid ljudem.

Predsednik NSi Matej Tonin je v Tarči potrdil, da pogovori potekajo tako s Šarcem kot z Janšo. Ob tem je še poudaril, da je njegova edina naloga, da poskuša izpogajati, da bo čim večji del programa NSi zapisan v koalicijski pogodbi. "Ne želim, da je to spisek želja. Naj bo kratka in natančna, tudi s časovnimi okvirji," je pojasnil. Tonin je dejal še, da bo moral verjetno prihodnji teden tisti, ki bo sestavljal vlado, potencialnim partnerjem poslati osnutek koalicijske pogodbe.

Koalicija strank s tako različnimi pogledi bo zahtevala pripravo projektne koalicijske pogodbe, se je strinjal Han. Zavrnil pa je idejo velike koalicije med SD in SDS. Za kaj takega mora po njegovih besedah obstajati spoštovanje med strankami, SDS pa se v preteklosti do njihove stranke ni vedla spoštljivo, je dodal.

Generalni sekretar Stranke Alenke Bratušek Jernej Pavlič je dejal, da bodo pri oblikovanju koalicije ključna vsebinska vprašanja. Prioriteta za Stranko Alenke Bratušek so zdravstvo in pokojnine in "ključno bo, da se poenotimo o ciljih", je dejal. Spomnil je, da se je njihova predsednica Alenka Bratušek zavzela za močno levosredinsko vlado, a potrdil, da se pogovarjajo z vsemi. "Volivci so nam dali glas, da obljube uresničimo," je med drugim dejal.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je bil s komentarji pogovorov skop. Dejal je, da je treba najprej počakati na ustanovno sejo DZ, po njej pa se bo moral predsednik republike Borut Pahor o mandatarju posvetovati s poslanskimi skupinami.