c S

Šarec po srečanju s Cerarjem in Bratuškovo: Obstaja volja, da v koalicijo s SDS ne gremo

07.06.2018 15:22 Ljubljana, 07. junija (STA) - Predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes v izjavi novinarjem pojasnil, da bodo njegovo vabilo k sodelovanju dobile vse novoizvoljene parlamentarne stranke, z izjemo SDS. Po pogovorih s predsednikoma SMC Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek pa ugotavlja, da obstaja volja, da v koalicijo s SDS ne gredo.

Šarec je danes novinarjem potrdil, da bo na vse stranke, razen SDS naslovil pismo o nameri o sodelovanju. "V tem pismu bomo napisali točke, ki nas družijo, ki jih želimo rešiti, kjer želimo Sloveniji dobro," je dejal. Podrobnosti ni razkril, saj je ocenil, da je prav, da to pismo najprej preberejo predsedniki strank. Z vsemi se bodo srečali in pogovorili ter videli, če obstaja volja, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri predsedniku republike Borutu Pahorju dorekli vsaj nek obris morebitne koalicije.

Ob tem je dodal, da kjer je volja, je tudi pot. Poudaril je, da si želijo razvojno naravnane vlade. "Želimo si gledati naprej, ne želimo si pogrevati preteklosti. Tega se držimo in če bodo tudi druge stranke, ki so tako prej rekle, za to, potem je edina pot taka koalicija," je dodal. Glede na besede prvaka SDS Janeza Janše, da si bo SDS prizadevala za koalicijo za Slovenijo in ne proti posameznim predsednikom strank, je Šarec poudaril, da je tak tudi njihov namen, če bodo imeli možnost, in da ne sestavljajo vlade proti Janši. Kot je pojasnil, se bo dobil "z vsemi predsedniki, ki imajo dobro voljo in željo v Sloveniji delati dobro".

Šarec se je z odhajajočim premierjem Cerarjem srečal danes na Brdu pri Kranju. Kot je dejal, sta imela zelo konstruktiven pogovor o situaciji. "Ugotovila sva, da volja je, da v koalicijo s SDS ne gremo," je pojasnil in dodal, da so enakega mnenja tudi v Stranki Alenke Bratušek, s katero se je sešel v sredo.

Na vprašanje o možnosti, da bi šli v vladno koalicijo s SDS, pri čemer vlade ne bi vodil Janša, pa je odgovoril: "Mislim, da bi jo vodil v vsakem primeru, pač na tak ali drugačen način."

Na vprašanje o razlogu, zakaj se je najprej dobil ravno s Stranko Alenke Bratušek, je odgovoril, da je nekje treba začeti. "Mislim, da smo si te tri stranke nekako programsko blizu in zato smo tako začeli," je dejal.

Glede namigov, da bi se LMŠ in Stranka Alenke Bratušek združili v eno stranko, pa je odvrnil, da o tem še niso govorili "in to tudi ni predmet teh pogovorov".

Glede na Pahorjeve navedbe, da bi bilo lažje, če bi vlado sestavil Janša, je Šarec odgovoril, da predsednik republike lahko tako misli. "Če smo mi pred volitvami rekli, da v tako vlado ne gremo, mislim, da ne bi bilo pošteno, da zdaj spreminjamo svoje stališče," je ponovil in na Pahorjeve besede odvrnil tudi, da ne vemo, kaj bi bilo bolje. Spomnil je, da je Janševa vlada razpadla zaradi protikorupcijskega poročila, vlada Bratuškove pa, ker je vodilna stranka rušila samo sebe. Pahorjevo izjavo je tako označil za izjavo, "ki ni v sedanjem kontekstu".

Glede špekulacij, da si Stranka Alenke Bratušek želi ministrstvo za zdravje, SMC pa zunanje ministrstvo, je odvrnil, da taki pogovori pridejo na koncu. "Najprej moramo sploh ugotoviti, če si želimo sploh ugrizniti v to jabolko, potem pa dalje," je pojasnil.

Glede Pahorjevega stališča, da bo težko imeti koalicijo s petimi, šestimi strankami, je dejal, da je imel Pahor koalicijo s štirimi strankami, pa mu je začela razpadati že na začetku, in da je tudi sedanja vlada imela samo tri partnerje, pa ni bila tako zelo homogena. "Tako, da mislim, da število partnerjev ne vpliva toliko, kot vplivajo drugi dejavniki," je dejal.