c S

Tolmači v Evropskem parlamentu napovedujejo stavko med plenarnim zasedanjem

07.06.2018 13:35 Bruselj, 07. junija (STA) - Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu prihodnji teden bi lahko ovirala vrsta stavk tolmačev, ki iz protesta proti enostranski spremembi delovnih pogojev napovedujejo eno- do dvourne prekinitve dela, danes poroča spletni medij Politico.

Večina tolmačev, ki v živo tolmačijo izjave v parlamentu v 24 uradnih jezikov unije, bo po napovedih delo prekinila v torek, sredo in četrtek. S tem se bodo odzvali na enostranske spremembe delovnega časa, ki jih je, kot trdijo, generalni sekretar parlamenta Klaus Welle sprejel konec lanskega leta brez posvetovanja z njimi, piše Politico, ki se sklicuje na vire v sindikatih in v Evropskem parlamentu.

Po navedbah sindikata SFIE, ki zastopa zaposlene v evropskih institucijah, gre za povečanje dovoljenega časa za tolmačenje s sedmih na osem ur dnevno. "To je veliko preveč," je poudaril predstavnik sindikata. Dodal je, da je tolmačenje specifično delo z veliko stresa, zato ne morejo zagotavljati kakovosti storitve v primeru osemurnega delovnika. Od tolmačev zahtevajo tudi podaljšanje dela v poznih večernih urah na šest ur mesečno, a tolmači pristajajo le na štiri ure na mesec.

Več sindikatov, med njimi sindikat Renouveau et Democratie, v sporočilu za javnost izpostavlja, da so tolmači od leta 2016 že večkrat popustili zahtevam sekretariata. Med drugim so jim čas za kosilo skrajšali na 45 minut, čeprav je "mednarodna norma" po njihovih trditvah ura in pol. "Kaže, da nič ne zadovolji administracije parlamenta, ki zahteva vedno več in onemogoča zbližanje stališč," še piše v sporočilu.

Tiskovni predstavnik parlamenta je zavrnil očitke sindikatov, da se o spremembah niso posvetovali z njimi. Kot so poudarili, je o delovnih pogojih tolmačev potekalo že 12 krogov pogajanj.