c S

Delodajalci v anketi zavoda napovedujejo triodstotno rast zaposlenosti

07.06.2018 12:49 Ljubljana, 07. junija (STA) - Delodajalci v Sloveniji so glede zaposlovanja v naslednjega pol leta optimistični, je pokazala anketa Zavoda RS za zaposlovanje. Napovedujejo triodstotno rast zaposlenosti in predvidevajo 31.200 zaposlitev. Najbolj spodbudne napovedi glede rasti zaposlovanja so v gradbeništvu in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih.

V času anketiranja so delodajalci zaposlovali 644.600 delavcev, za šest mesecev pozneje pa predvidevajo, da bo njihovo število zraslo na 664.000. Delodajalci bodo v prihodnjega pol leta najpogosteje iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalce, varilce ter zidarje, so danes sporočili iz zavoda.

Anketirani delodajalci načrtujejo, da bodo v roku šestih mesecev potrebovali 31.200 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih. V prihodnjega pol leta naj bi se tako odprlo približno 19.400 novih delovnih mest.

Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter dejavnosti poslovanja z nepremičninami. V gradbeništvu je napovedana 10,4-odstotna rast zaposlenosti, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih 8,1-odstotna, v poslovanju z nepremičninami pa 6,5-odstotna rast zaposlenosti.

Rezultati ankete sicer kažejo na precejšnja strukturna neskladja na trgu dela. V povprečju se je v preteklega pol leta nekaj manj kot polovica delodajalcev (45,7 odstotka) srečala s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Velika podjetja so se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov srečala v 68,8 odstotka primerov.

Najvišji delež delodajalcev, ki se soočajo s težavami pri iskanju delavcev, je med drugim v gostinstvu, gradbeništvu, zdravstvu in socialnem varstvu. Kot izpostavljajo na zavodu, imajo delodajalci pogosto težave z iskanjem kadra za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni ali za katere je značilen neugoden delovni urnik.

Delodajalci navajajo tudi, da kandidatom za zaposlitev najpogosteje primanjkujejo delovne izkušnje, ustrezna izobrazba in poklicno specifična znanja. Pomanjkanje ustreznih kandidatov se je v poslovanju delodajalcev najpogosteje kazalo s povečanim obsegom dela že zaposlenih delavcev, prenosom dela na zunanje izvajalce, preusposabljanjem že zaposlenih in zavračanjem naročil.

Zavod za zaposlovanje raziskavo Napovednik zaposlovanja med delodajalci z 10 ali več zaposlenimi izvede dvakrat letno. V tokratni anketi, ki so jo izvedli aprila in maja, je sodelovalo 2881 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih 357.000 oseb.